r e k l a m a

Partner serwisu

Pierwsze warzywa wyhodowane... w kosmosie!

Uprawa
Data publikacji 08.01.2021r.

Astronauci przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) zjedli 9 rzodkiewek. Nie byłoby w tym niczego nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że były to pierwsze warzywa wyhodowane w przestrzeni kosmicznej.

r e k l a m a

Doświadczenie odbywa się w ramach projektu NASA – Plant Habitat-02. Program ten bada wpływ lotów kosmicznych i sztucznych warunków hodowli w kosmosie na wzrost i metabolizm roślin, w tym warzyw.

Jak nasiona rzodkiewki trafiły na stację ISS?

Na początku października 2020 r. rakietą Antares z ładunkiem 3,6 tony zostały wysłane wraz z żywnością i niezbędnymi dla astronautów przebywających w stacji przedmiotami (np. ciśnieniowe zbiorniki powietrzne albo toaleta dla kobiet).
Badania odbyły się zgodnie z planem i założonymi zasadami. Był to drugi zbiór uprawy, z którego wyrosło 19 rzodkiewek, z czego 9 zjedzono, a 10 pozostałych całych warzyw i liści głęboko zamrożono. Zostaną one odesłane na Ziemię w celu zbadania zawartości składników odżywczych oraz wpływu mikrograwitacji ma wzrost warzyw. Pierwszy zbiór odbył się w listopadzie 2020 r., a warzywa te wysłano na Ziemię do zbadania.

Jak wygląda hodowla warzyw w ramach projektu Plant Habitat-02?

r e k l a m a

Hodowla „kosmicznych” rzodkiewek w sztucznych warunkach trwa 27 dni, a więc mieści się w zakresie 18-30 dni wzrostu odmian wczesnych na Ziemi.

Komora badawcza, w której wysiewa się rzodkiewkę jest zbudowana z gliniastego i porowatego materiału. W jej wnętrzu zainstalowano 180 czujników i kamer oraz światło LED. Diody w niebieskim, zielonym, białym i czerwonym kolorze zapewniają różnorodne światło i zmienne warunki, tak niezbędne do prawidłowego wzrostu. Z kolei dane odczytywane z czujników pozwalają na optymalne nawożenie i podlewanie uprawianych warzyw. Po każdorazowym otwarciu komory hodowlanej astronauci robią zdjęcie i wysyłają je na Ziemię. Dziesiątego dnia uprawy rzodkiewki są rozsadzane. W dniach 10, 16, 20, 24 i 27 mierzy się poziom chlorofilu za pomocą miernika fluoroscencyjnego, dodatkowo w dniach 16 i 24 pobiera się próbki tkanek. Zbiór następuje 27 dnia od wysiania, a próby trafiają do zamrażarki.

Dlaczego NASA wybrało rzodkiewkę do hodowania w kosmosie?

Nasa wybrała rzodkiew jako przedmiot swoich badań z kilku powodów:
  • jest bardzo dobrze zadana i jest krewniakiem rzodkiewnika (Arabidopsis thaliana (L.) Heynh), rośliny modelowej w badaniach genetycznych roślin i mikrograwitacji;
  • jest jadalna i odżywcza;
  • może rosnąć w warunkach różnego natężenia i różnych źródeł światła oraz w różnego rodzaju glebach;
  • ma krótki cykl życiowy i jest łatwa w uprawie;
  • zakłada się, że jej wartość odżywcza w warunkach sztucznych powinna być porównywalna do tej uprawianej w warunkach ziemskich.
Po zbadaniu okaże się czy NASA powinna wprowadzić poprawki do projektu Plant Habitat-02.

W jakim celu wyhodowano warzywa na stacji kosmicznej?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Tygodnik Poradnik Rolniczy – półroczna prenumerata

Tygodnik Poradnik Rolniczy – półroczna prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ
Długotrwałe misje na Księżycu czy na Marsie będą wymagały od astronautów samodzielnej produkcji żywności w sztucznych warunkach. Jak podkreślił Karl Hasenstein, profesor biologii na uniwersytecie stanu Luizjana, fakt ten jest ważny ze względu na przejście od badań biologii roślin od ich produkcji.
Taka żywność ma zapewnić odpowiedni poziom składników odżywczych w zmienionej grawitacji, w innych warunkach glebowych i atmosferycznych niż ziemskie. Naukowcy chcą się dowiedzieć czy i jak zmieni się smak takiej żywności, a także jaka będzie aktywność enzymatyczna, poziom akumulacji metabolitów czy wchłanianie minerałów.
Nie mniej ważnym powodem badań nad uprawą warzyw w kosmosie, z punktu widzenia nauki, jest możliwość opracowania nowych metod upraw w rejonach słabo do tego przystosowanych. Wynika to z faktu, że zmiany klimatyczne są faktem, a terenów pod uprawy będziemy szukać tam, gdzie kiedyś było to nie do pomyślenia.
 
 
Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

Widziałeś już nasze video "Jak obniżyć koszty nawożenie azotem – porady ekspertów"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody