StoryEditorWiadomości rolnicze

Plony, że aż trudno uwierzyć

27.12.2016., 11:12h
W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o tym, że plony rzeczywiste roślin uzyskiwane przez polskich rolników są dalekie od potencjału ich plonowania w krajowych warunkach. Wskazują na to duże różnice chociażby w stosunku do plonów uzyskiwanych w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym i Rolniczym. Oczywiście o plonach w Polsce decyduje klimat, a konkretnie ilość i rozkład opadów oraz długość okresu wegetacji. Z tych powodów Polska nie jest dobrym miejscem na bicie rekordów plonowania.

Tydzień temu pokazaliśmy kilka światowych potwierdzonych rekordów (pszenica, jęczmień, kukurydza, rzepak) uzyskanych w niemalże idealnych warunkach glebowych i klimatycznych. Dziś piszemy o kolejnych światowych plonach, tym razem soi – której areał uprawy w Polsce rośnie, buraków cukrowych – w których hodowli i przerobie na cukier Polska była europejskim pionierem oraz dyni olbrzymiej – której uprawa stała się u nas przedmiotem tzw. korbolingu (korbol – w gwarze poznańskiej dynia), czyli rywalizacji w uzyskaniu jej jak największych rozmiarów.

Soja
W USA rolnicy zbierają średnio od 40 do 44 buszli nasion soi z akra (czyli niespełna 3 t/ha). Wieloletnim rekordzistą świata w plonowaniu tej rośliny jest Kip Cullers ze stanu Missouri w USA. Regularnie zbiera on średnie plony soi w granicach 100 buszli z akra (ponad 6,6 t/ha).

Pierwszy swój rekord świata w plonie soi ustanowił w roku 2007 wynikiem 154,57 buszli z akra (10,312 t/ha). Od 5 lat utrzymuje on rekord świata ustanowiony w 2010 r. Wtedy wysiał on soję w połowie kwietnia 2010 r. i zebrał w ostatnich dniach września. Ustanowiony wtedy przez rolnika oficjalny rekord świata to plon aż 160,6 buszli soi z akra. W przeliczeniu na nasze jednostki, ten rekord świata wynosił 10,715 t/ha nasion soi. Oficjalne rekordy świata wpisywane do księgi rekordów Guinnessa muszą być odpowiednio udokumentowane. Bywa zatem, że jest wiele znacznie wyższych nieoficjalnych rekordów świata. W przypadku soi znaleźć można np. komunikat prasowy, który wydał Jerry Stoller, właściciel Stoller USA w Illinois mówiący o plonie 176 buszli soi z akra plantacji nawadnianej w południowym Teksasie.


Była też wzmianka w późniejszym okresie o plonie wręcz niewiarygodnym 214,7 buszli nasion soi z akra (ok. 14,3 t/ha) z innej plantacji nawadnianej w południowym Teksasie. Nikt nie podjął się jednak udokumentowania tych plonów i wpisania do oficjalnych rekordów świata. Oficjalnym rekordzistą jest Randy Dowdy ze stanu Georgia, który w tym roku uzyskał potwierdzony plon 171,8 buszli nasion soi z akra. W przeliczeniu na nasze jednostki oficjalny rekord wynosi 11,462 t/ha.

Buraki cukrowe
W Polsce jeszcze kilka lat temu barierą plonowania buraków w wielu gospodarstwach było ok. 500 q korzeni z hektara. Są rolnicy, którzy uzyskują w Polsce plony w granicach 800 q/ha. A jakie zbiera się na świecie rekordowe plony korzeni? Z informacji wynika, że rekordowy plon korzeni buraków cukrowych uzyskał w 2012 r. w USA Ben Abatti z Baja Farms. Było to aż 176 t/ha korzeni buraków uzyskanych na plantacji o wielkości 28,3 ha. Korzenie zwierały przy tym rekordowym plonie 15,89% cukru. Po przeliczeniu daje to plon aż 27,96 t cukru z hektara.


Dynia olbrzymia
Najcięższe dynie olbrzymie do niedawna pokazywali na konkursach amerykańscy i kanadyjscy pasjonaci i to oni systematycznie ustanawiali w wadze ich owoców rekordy świata. Przez wiele lat rekord należał do pani Christy Harp, której rekordowa dynia ważyła w 2010 r. ok. 783 kg.

Wynik od tamtej pory jest bity każdego roku. Najcięższą dynię na świecie, ważącą aż 824,9 kg, w 2011 r. uzyskali Jimi i Kelsey Bryton z Kanady, w 2012 r. dynię o wadze 911,3 kg uzyskał Ron Wallace, w 2013 Tim Mathison uzyskał dynię ważącą 921,7 kg. Obecnie to w Europie ustanawiane są nowe rekordy. W 2014 padła granica tony – Beni Meier ze Szwajcarii uzyskał dynię o rekordowej wadze 1054 kg.


W 2016 roku ten wynik poprawił Mathias Willemijns z Belgii - uzyskał dynię ważącą 1190,49 kg. Korboling jest popularny w Polsce i przez wiele lat rekordy ustanawiał i ciągle poprawiał Jan Styra. Obecny oficjalny rekord Polski ustanowiony we wrześniu 2015 r. przez Dominika Kędziaka to owoc o wadze 648,2 kg.

Marek Kalinowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 08:28