StoryEditorwiadomości z branży

Polska 21. w Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego

28.11.2022., 09:11h
W tegorocznym, jedenastym już Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI) Polska zajęła 21. pozycję w klasyfikacji generalnej. To skok o jeden punkt w górę w porównaniu z ubiegłorocznym rankingiem.

Nasz kraj zajmuje też 16. miejsce wśród 26 krajów europejskich. Od 2012 roku bezpieczeństwo żywnościowe Polski w indeksie poprawiło się o 7 punktów.

Badanie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie

Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI) to szczegółowa analiza czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe na całym świecie. Raport, opracowany przez Economist Impact i sponsorowany przez Corteva Agriscience, ocenia bezpieczeństwo żywnościowe w 113 krajach przez pryzmat kluczowych filarów. Są nimi: przystępność cenowa i dostępność żywności, jej jakość i bezpieczeństwo, a także zasoby naturalne oraz odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Nowością jest łączenie bezpieczeństwa żywnościowego z dostępem do środków produkcji rolnej i poziomem inwestycji w badania i rozwój w rolnictwie.

Polska żywność osiągalna i atrakcyjna cenowo

Polska osiągnęła najwyższy wynik w kategorii „Przystępność cenowa żywności”. Autorzy raportu podkreślają, że Polska radzi sobie dobrze, ponieważ udało jej się sprawić, by żywność była osiągalna dla wszystkich. Atutem żywności w Polsce jest też jej jakość i bezpieczeństwo. W tej kategorii zajmujemy 15. miejsce w klasyfikacji generalnej i 9. pozycję na 26 krajów w Europie.

Polska musi jednak bardziej skoncentrować się na długoterminowych kwestiach ochrony zasobów naturalnych oraz odporności systemu żywnościowego na zmiany klimatu, na przykład poprzez ochronę morskiej różnorodności biologicznej, a także zarządzanie eutrofizacją w morzach, rzekach i jeziorach.

Bezpieczeństwo żywnościowe świata zagrożone jak nigdy

Bezpieczeństwo żywnościowe zmniejsza się od kilku lat. Pandemia COVID-19, inflacja, rosnące koszty żywności i ekstremalne zjawiska pogodowe w 2022 roku pokazały kruchość globalnego systemu żywnościowego i jej wpływ na obniżenie się globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. System żywnościowy jest bardzo wrażliwy na czynniki klimatyczne, takie jak susza, powodzie i brak wody dla rolnictwa. Wskaźniki GFSI pokazują m.in. że kraje stoją w obliczu gwałtownego wzrostu cen żywności i głodu na niespotykaną dotąd skalę. Jesteśmy w krytycznej chwili.

Długoterminowe bezpieczeństwo żywnościowe zależy od tego, czy będziemy w stanie sprostać głównym wyzwaniom, przed którymi stoją rolnicy – powiedział Tim Glenn, wiceprezes działu Seed Business Unit w firmie Corteva Agriscience. – Corteva dostarcza przełomowych technologii, dzięki którym gospodarstwa rolne są bardziej dochodowe i zrównoważone. Wprowadzamy innowacje w zakresie materiału siewnego i ochrony upraw. Rozwiązania te zapewniają rolnikom potencjał wysokich plonów, a tym samym pomagają w poprawie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.

Marek Kalinowski za informacją Corteva Agriscience

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 48/2022 na str. 22. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 06:31