r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Pszenica jara – Lista Odmian Zalecanych

Uprawa pszenica
Data publikacji 18.02.2020r.

W Krajowym Rejestrze znajduje się obecnie 36 odmian pszenicy zwyczajnej jarej. Dodatkowo, COBORU wydał w styczniu br. postanowienie o zamiarze wpisania do Krajowego Rejestru kolejnych 6 odmian pszenicy zwyczajnej jarej (Akcja, Anakonda, Aura, Fama, SU Ahab i WPB Troy – wszystkie z grupy A jakościowe chelebowe). Należy dodać, że w rejestrze są też dwie odmiany jare pszenicy orkisz (Wirtas i Kuiavia) oraz jedna oścista odmiana pszenicy twardej jarej – SMH87.

r e k l a m a

Liderkami Listy Odmian Zalecanych pszenicy jarej na 2019 r. (LOZ na 2020 r. nie jest kompletna, ale też rewolucyjnych zmian nie będzie) są ex aequo Goplana i Rusałka rekomendowane do uprawy w 15 województwach, a dalej Harenda (14 województw), Tybalt (12 województw) i Nimfa (11 województw). Pozostałe odmiany (na LOZ jest ich 16) nie są tak uniwersalne, ale lokalnie plonują doskonale. Poniżej zamieszczamy krótką charakterystykę odmian najczęściej rekomendowanych (wg COBORU), a w tabeli zebrane najważniejsze cechy odmian z LZO.

Goplana
– odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i choroby podstawy źdźbła – dość duża, na septoriozy liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści – średnia, na rdzę żółtą – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość duża. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Rusałka – odmiana jakościowa (grupa A). Z uwagi na małą do bardzo małej odporność na rdzę żółtą, zalecana do uprawy na wysokim poziomie agrotechniki z kompletną ochroną fungicydową. Odporność na brunatną plamistość liści – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozy liści i fuzariozę kłosów – średnia, na septoriozę plew – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Liderkami List Odmian Zalecanych na 2019 r są ex aequo Goplana i Rusałka
  • Liderkami List Odmian Zalecanych na 2019 r są ex aequo Goplana i Rusałka

Harenda – odmiana chlebowa (grupa B). Odporność na rdzę brunatną – duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów – dość duża, na mączniaka prawdziwego – średnia. Rośliny średniej wysokości o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym dość mała, liczba opadania duża. Zawartość białka i ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacji SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.

Tybalt – odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na mączniaka i rdzę brunatną – duża, na septoriozę liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła – średnia, na rdzę źdźbłową – dość mała. Rośliny niskie do bardzo niskich, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym mała. Odporność na porastanie ziarna bardzo duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu duża. Wskaźnik sedymentacji SDS duży do bardzo dużego. Ogólna wydajność mąki dość dobra. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Nimfa – odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na rdzę żółtą – duża, na mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozy liści i fuzariozę kłosów – średnia, na septoriozę plew – dość mała. Rośliny dość niskie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym średnia, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Formy ościste pszenic są cenione w gospodarstwach mających problemy ze zwierzyną łowną. Na LOZ znajduje się tylko Ostka Smolicka, ale ościstą odmianą pszenicy jarej jest także Zadra

  • Formy ościste pszenic są cenione w gospodarstwach mających problemy ze zwierzyną łowną. Na LOZ znajduje się tylko Ostka Smolicka, ale ościstą odmianą pszenicy jarej jest także Zadra

Plonowanie i ważniejsze cechy jakościowe ziarna odmian pszenicy jarej

Lp.

r e k l a m a

Odmiana
Plon w 2019 r.
na a1 (wzorzec   =54,3 q/ha) w  % wzorca
Plon
w 2019 r. na  a2 (wzorzec
=61,8 q/ha) w % wzorca
Wyrównanie ziarna 
(skala 9 st/.)
Zawartość białka
(skala 9 st.)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym (skala 9 st.)
Wskaźnik sedymentacji SDS (skala 9 st.)
Ilość glutenu mokrego 
(skala 9 st.)
Liczba opadania (skala 9 st.)

1

Goplana

104

103

91

7

5

7

9

6

2

Rusałka

96

101

84

7

6

8

9

8

3

Harenda

103

101

74

6

7

9

6

7

4

Tybalt

97

98

77

7

4

8

8

8

5

Nimfa

95

96

77

8

5

8

9

8

6

Frajda

99

100

81

7

6

7

9

6

7

Varius

95

97

71

7

6

8

8

8

8

Mandaryna

101

101

69

5

8

9

7

8

9

Jarlanka

100

100

78

7

5

8

8

8

10

Ostka Smolicka

-

-

83

5

6

9

5

7

11

WPB Skye

99

101

78

7

5

8

8

8

12

Arabella

-

-

78

7

7

9

6

7

13

Atrakcja

99

100

66

6

5

8

6

8

14

Fala

97

97

77

7

5

8

8

8

15

KWS Torridon

-

-

74

7

5

7

8

9

16

MHR Jutrzenka

100

100

87

8

5

8

9

8

Marek Kalinowski
Zdjęcie główne: Pixabay
Zdjęcia: Marek Kalinowski

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody