StoryEditorRzepak

Ranking odmian rzepaku pod kątem zimotrwałości

12.07.2019., 10:07h
Dla ozimin najbardziej tragiczna w skutkach była zima w 2011/2012 i 2015/2016. Przez trzy lata z rzędu (w sezonach 2012/13, 2013/14 i 2014/15) wymarznięć rzepaku praktycznie nie było, a to, niestety uśpiło trochę czujność rolników i po zimie w 2016 r. wiele odmian rzepaku wymarzło. Czy ten cykl powtórzy się i najbliższa zima będzie sroga? Tego nikt nie przewidzi, a jak historia pokazuje – trzeba być czujnym i minimalizować ryzyko wymarznięć.
Warto też zastanowić się, na ile istotna jest mrozoodporność i zimotrwałość, którą wycenia się i podaje w charakterystyce ozimin. Oczywiście ma to wielkie znaczenie. Największy wpływ na straty w obsadzie żywych roślin ma odpowiednie zahartowanie roślin i splot różnych czynników wpływających na zimotrwałość. Te czynniki wpływające na zimotrwałość i mrozoodporność to: gęstość siewu, termin siewu, stosowanie regulatorów wzrostu, presja i ograniczanie śmietki kapuścianej, a także mszyc będących wektorami wirusa żółtaczki rzepy.

Zimoodporne, kiedy dobrze zahartowane

Rośliny nabierają odporności na niskie temperatury w procesie hartowania. Tym rządzi oczywiście pogoda i idealnie jest, kiedy temperatury spadają systematycznie i powoli, co powoduje najpierw zahamowanie wzrostu wydłużeniowego rzepaku. Wzrost roślin zwiększa bowiem zawartość wody w komórkach, uwadnia plazmę komórkową, co ewidentnie utrudnia hartowanie. Zamarzanie wody we wnętrzu komórki zawsze prowadzi do jej śmierci. Przebieg hartowania zachodzi na kilku etapach (zależnie od gatunku) i zaczyna się przehartowaniem w temperaturach <15 st. C w czasie dni słonecznych lub <10 st. C w czasie dni pochmurnych. Pierwsza faza hartowania zachodzi w temperaturach 0–8 st. C i wymaga światła. Druga faza hartowania zachodzi w okresie ujemnych temperatur (niezmiennie działających) i przy niewymaganym świetle. Długość okresu hartowania uzależniona jest od warunków pogodowych (temperatura) oraz gatunku i odmiany. Zwykle do pełnego zahartowania roślin wystarczą 3 tygodnie. 

Procesem odwrotnym do hart...

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 12:36