r e k l a m a

Partner serwisu

Rzepak do leczenia czy zaorania?

Uprawa
Data publikacji 26.02.2016r.

Doradcy Agrotechniczni PROCAM przesłali nam kilka zdjęć z lustracji plantacji rzepaków na północy Polski w okolicach miejscowości Prabuty. Właśnie w tym czasie wielu plantatorów uprawiających rzepak prosiło o pomoc w podjęciu im strategicznej decyzji. Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku?

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Doradcy zwracają uwagę na przykładzie załączonych zdjęć, a by przed podjęciem decyzji o dalszym losie plantacji dokonać analizy fitosanitarnej. Należy sprawdzić czy rośliny przeżyły. Identyfikacja powinna objąć sprawdzenie czy występują szkodniki w następującej kolejności:

             Żerowanie szkodników glebowych a szczególnie śmietki kapuścianej, której żery powodują lepsze „przenikanie” niskich temperatur czyli PRZEMROŻENIA, tutaj można pokusić się o stwierdzenie, że gdyby nie żerowanie tych larw część rzepaków by najprawdopodobniej przeżyła.

             Porażenie przez kiłę kapustnych- tutaj też mamy osłabienie systemu korzeniowego (szczególnie forma „rzodkiewkowa”) i w połączeniu z żerowaniem śmietki, i przy operacji niskich temperatur beż śniegu jest to WYROK na oziminy rzepaku!

             Galasy chowacza galasówek – proszę zauważyć, że te larwy są całe i zdrowe!

             Sucha zgnilizna kapustnych – tego patogena bierzemy pod uwagę w perspektywie czasu jako źródło infekcji podczas wiosennej infekcji.

             Załączone fotografie wskazują, że korzenie, które są wręcz zmacerowane są już atakowane nawet przez padlinożerców (zdjęcie 17) te białe przecinki jak dobrze się przyjrzeć to są to skoczogonki – podczas obserwacji pola stwierdzono, że występowanie tego szkodnika jak na tą porę roku jest bardzo duże, a wraz ze wzrostem temperatury będzie prawdopodobnie jeszcze więcej.

Co do samego „oglądu” całego pola pod kątem ZDROWOTNOŚCI trzeba do tego podejść systematycznie, obliczyć statystycznie ile sztuk zdrowych roślin mamy na 1 metrze kwadratowym. Robimy to w sposób uśredniony (np. oglądamy rośliny wykopując korzenie po skosie pola, powtarzalnie po 25 roślin w kilku punktach) biorąc pod uwagę obszary dużego ryzyka czyli wszelkie zagłębienia gdzie ilość nagromadzonych zarodni pływakowych kiły kapustnych może być bardzo duża. Do tego miejsca odsłonięte i narażone na operację wiatru czy niskich temperatur. Warto także pod uwagę wziąć strukturę gleby (gruzełkowatość, podeszwa płużna … ).

Przy monitoringu plantacji nie można zapominać o chwastach występujących na plantacji, aby mieć obraz czy czeka nas także wiosenna walka z tymi agrofagami.

Warto także wspomnieć, aby po ruszeniu wegetacji monitorować plantacje rzepakowe na utajone porażenie przez szarą pleśń.

Procam

r e k l a m a

Grzyby saprofityczne
Prawdopodobnie zdrowy korzeń
Likwidacja
Żerowanie śmietki
Śmietka i rolnice
Kiła perełkowa
Sucha zgnilizna
Szara pleśń
Chowacz lub kiła
Larwy chowacza
Chowacz galasówek
Kiła
Galasówek i przemrożenia
Wektor kiły
przemrożenia
Zdrowa wiązka korzenia rzepaku

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody