r e k l a m a

Partner serwisu

Sarmin maKSi - krzemowy preparat od CIECH Sarzyna

Uprawa nawożenie
Data publikacji 20.06.2020r.

Preparatów krzemowych na rynku przybywa, a oddziaływanie tego pierwiastka funkcjonalnego na rośliny ciągle jest badane. Taki preparat o nazwie Sarmin maKSi ma w ofercie CIECH Sarzyna.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wiele korzyści z krzemu

Wiadome jest, że krzem wpływa pozytywnie na ogólną kondycję i wigor roślin. Jego dostarczanie przynosi uprawom liczne korzyści. Krzem to powszechnie występujący w skorupie ziemskiej pierwiastek. W zależności od rodzaju gleby, stanowi od 5 do aż 40% jej składu w formie dwutlenku krzemu. Niestety, pula krzemu, z którego mogą korzystać rośliny jest niewielka, bo kwas krzemowy w roztworze glebowym bardzo łatwo wchodzi w reakcje i tworzy nierozpuszczalne polimery m.in. z glinem.

Na ilość dostępnego dla roślin krzemu wpływa temperatura, ale ilość jego wolnej formy zależy głównie od odczynu gleby i zawartości próchnicy. Z tego powodu rośliny często nie są w stanie korzystać z obecności tego pierwiastka w naturalnej formie i niezbędne jest nawożenie ich przy zastosowaniu jego przyswajalnej formy. Taką formę jak deklaruje CIECH Sarzyna ma właśnie nawóz dolistny Sarmin maKSi.

Łatwo przystępna forma 

Krzem w łatwo przystępnej dla roślin formie, jak w preparacie Sarmin maKSi, zwiększa tolerancję roślin na biotyczne i abiotyczne czynniki stresowe oraz polepsza efektywność gospodarki wodnej, co jest kluczowe w trudnych warunkach pogodowych – mówi Bartosz Waniorek, product manager z działu marketingu w CIECH Sarzyna.

W warunkach stresowych dochodzi do większej ekspresji genów odpowiedzialnych za transport krzemu. Rośliny uprawiane przy dostatecznej ilości krzemu nie redukują masy, a nawet ją zwiększają. Poprzez pośrednie oddziaływanie krzemu, stwarzane są lepsze warunki do rozwoju roślin – dzięki niemu rośliny m.in. zwiększają pobieranie wapnia, fosforu oraz potasu, który odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną. Tym samym, pod wpływem lepszego odżywienia roślin w krzem, zmniejsza się transpiracja i ułatwia pobranie wody.

Marek Kalinowski
Za informacją CIECH Sarzyna

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody