Jan Kocik z Wierzbowa w województwie warmińsko-mazurskim zawsze sieje kilka odmian kukurydzy, lubi sprawdzić i przetestować na własnych polach jak rzeczywiście zachowuje się dana odmiana. Poza tym, mozaikowate gleby, którymi dysponuje już nie raz pokazały, że rośliny zachowują się różnie i nie zawsze tak, jak to opisano w katalogu, czy na ulotce.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Dlaczego warto zdecydować się na wysiew kilku odmian kukurydzy jednocześnie?
Przy jakich parametrach kukurydzy na kiszonkę możemy uzyskać niższe dzienne koszty produkcji mleka?
Co jest aktualnie dużym problemem w uprawie kukurydzy?
r e k l a m a
Ostatnie lata ze zmienną i kapryśną aurą pokazały, że taka różnorodność na polu to strzał w dziesiątkę. Pomimo tego, że warunki nie sprzyjały uprawie kukurydzy hodowca bydła mlecznego mówi, że nie może narzekać, bo średni plon w ubiegłym roku to ok. 55 t zielonej masy z hektara, więc gospodarstwo ma spory zapas kiszonki z kukurydzy.
Wybór późniejszych odmian kukurydzy to duże ryzyko
Po dobrych plonach kukurydzy w 2018 r. rolnik w kolejnym sezonie zmniejszył jej areał na rzecz pszenicy ozimej. Dzięki temu trochę zmienił się płodozmian, bo kukurydza uprawiana jest w gospodarstwie zazwyczaj w monokulturze. Część pszenicy zostanie dla bydła, a część pójdzie na sprzedaż.
– Niełatwo dobrać odmianę odpowiednią na nasze mozaikowate gleby, bo nie mogę wybrać odmiany typowej np. na lekką ziemię, czy tylko na ciężką. U nas jest tak, że na górce gleba lekka, w dole glina – wyjaśnia właściciel gospodarstwa.
Przy doborze właściwej odmiany hodowca bierze pod uwagę kierunek użytkowania, interesują go tylko odmiany uprawiane na kiszonkę. Musi być wysoki plon zielonej masy, ale przy dużym ponad 50 proc. udziale dobrze zaziarnionych kolb o wysokiej zawartości skrobi.
– Wysoki plon zielonki o niskiej zawartości skrobi niewiele nam da, ponieważ będzie brakowało energii, a przecież kiszonka z kukurydzy jest naszym podstawowym komponentem energetycznym – tłumaczy Jan Kocik. Rolnik zawsze wybiera odmiany o FAO 230–240. – Od wielu lat uprawiam kukurydzę i wiem, że kukurydza, kukurydzy nie równa nawet kukurydze o tym samym FAO niektóre są już brązowe, a inne wciąż jeszcze zielone. Dlatego zawsze wysiewałem po kilka odmian. Myślę, że jest to bezpieczniejsze, szczególnie w ostatnich nieprzewidywalnych pod względem pogodowym latach. Jak mam kilka różnych odmian to jedna wysoko rośnie, inna ma piękną, dużą idealnie nalaną kolbę, a jeszcze inna urosła do pasa i zaczyna schnąć. Ale sumując – średnią dają dość dobrą i właśnie o to chodzi – podsumowuje rozmówca.
Rolnik wspomina, że kiedyś na próbę wysiewał kukurydzę z wysokim FAO 260. W normalnych latach i przy sprzyjającej pogodzie sprawdzała się. Urosła tak niesamowicie, że sieczkarni nie było widać. Była i masa, i kolba. Niestety, wybór późniejszych odmian do uprawy w woj. warmińsko-mazurskim to duża i ryzykowana loteria. Rolnik uważa ponadto, że w związku z postępującymi zmianami klimatycznymi w gospodarstwie trzeba będzie pomyśleć o uprawie mieszańców wcześniejszych o FAO 220 a nie późniejszych. Wynika to po prostu z coraz mniejszych zapasów wody.
Jan Kocik prowadzi rodzinne gospodarstwo rolne w miejscowości Wierzbowo w gminie Mrągowo.
Znane i sprawdzone odmiany kukurydzy kontra nowości
r e k l a m a
Rolnik od wielu lat wierny jest odmianom kukurydzy KWS i te odmiany co roku goszczą na jego polach. W tym roku będą stanowiły 80 proc. całkowitej powierzchni przeznaczonej pod uprawę kukurydzy, na pozostałym areale znajdą się odmiany hodowli Euralis, LG i Syngenty oraz dwie odmiany polskie.
– Jeżeli chodzi o KWS to mam swoje sprawdzone odmiany, które sieję co roku i będę je siał dopóki będą dostępne w sprzedaży – śmieje się rozmówca. Jest to Ambrosini, mistrz na glebach mozaikowatych, doskonale sprawdza się na glebach słabych, zimnych, daje sobie radę przy niedoborach wody i daje wysokoenergetyczną kiszonkę. Agro Polis, która ma wysoki udział kolb w plonie ogólnym i to widać na polu, poza tym utrzymujący się powyżej wzorca wskaźnik koncentracji energii. Touran stabilnie plonuje dając wysokie plony nawet na słabszych glebach. Odmiana ta charakteryzuje się bardzo wysoką strawnością całych roślin – 74,7 proc. strawnej materii organicznej.
Rolnik podkreśla, że powinniśmy pamiętać, iż dzięki wysokiej strawności kiszonki i jak najwyższej zawartości skrobi jesteśmy w stanie uzyskać niższe dzienne koszty produkcji mleka. Kolejny pewniak, który nigdy nie zawodzi w Wierzbowie to Ricardinio o FAO 240, idealny do produkcji wysokojakościowej kiszonki. Poza tym rolnik co roku dobiera i sprawdza jedną lub dwie nowości.
– W tym roku sprawdzę i posieję polską odmianę Juhas, szczególnie polecaną do uprawy w północno-wschodniej części Polski. Rodzice będąc na poletkach doświadczalnych zwrócili uwagę, że odmiana ta rzeczywiście wyróżnia się na tle innych. Rośliny osiągały prawie 3 metry wysokości, były dobrze ulistnione, charakteryzowały się szybkim wzrostem początkowym i co najważniejsze, wysoko i stabilnie plonowały – wylicza hodowca. Właściciel gospodarstwa co roku bacznie obserwuje poszczególne odmiany i wybiera te, które najlepiej sprawdziły się na jego polach, sieje je w kolejnym roku i oczywiście za rok wysieje i sprawdzi kolejne nowości. Być może dzięki takim praktykom nigdy nie brakuje kiszonki z kukurydzy i nawet przy suchych latach jest zapas paszy. Choć czasem różnica między poszczególnymi odmianami to nawet 150 cm na samej wysokości, ale jak kosi się wszystko razem to poszczególne odmiany doskonale się uzupełniają, więc jest i masa, i kolba.
Kukurydzy należy zapewnić składniki pokarmowe - nawożenie organiczne i mineralne
– Kukurydzę zawsze staramy się siać pod koniec kwietnia, a w tym roku, jeżeli tak dalej będzie z pogodą, to być może posiejemy trochę wcześniej. Skoro przewidują, że ma być taki suchy rok, to chciałbym, żeby kukurydza miała trochę więcej wilgoci do ukorzenienia się – podkreśla rozmówca.
W tym roku w planach jest posianie ok. 25–30 ha kukurydzy. Część będzie siana na nowych polach po odsianych trawach. Pamiętajmy, że kukurydza jest uprawą, która w krótkim czasie tworzy ogromną masę, więc trzeba jej zapewnić składniki pokarmowe. W odwiedzonym gospodarstwie pod kukurydzę zawsze stosuje się obornik, przeważnie jesienią i na zimę jest przyorany. Przed samym siewem idzie mocznik ok. 150 kg, a później nawóz wieloskładnikowy NPK 8:20:30 w dawce 250 kg w siewnik i wysiewany jest razem z kukurydzą.
– Kukurydzę zawsze dokarmiamy dolistnie mikroelementami, raz lub dwa razy. W późniejszej fazie, kiedy kukurydza ma około 50 cm, obserwujemy ją i jeżeli widzimy, że czegoś jeszcze brakuje, to przyjeżdża doradca i ocenia co jeszcze można podać, żeby nie miała niedoborów i żeby miała zapas składników niezbędnych do wzrostu i rozwoju – opowiada rozmówca. – Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to dolistny oprysk wykonuje się tylko raz, bo później to już potrzebny jest tylko odpowiedni rozkład opadów, ciepło i kukurydza idzie jak burza.
Przez suche wiosny pojawił się w gospodarstwie problem ze zwalczaniem chwastów. Opryski doglebowe przy braku odpowiedniej ilości wilgoci niestety nie działają tak jak powinny, ich skuteczność spada, a czasem nawet nie widać żadnego efektu chwastobójczego.
– Teraz robimy opryski powschodowo i niestety jest problem, bo nie wszystkie chwasty są niszczone. Oprysk powschodowy często musimy poprawiać, a kiedyś wystarczył jeden zabieg po siewie i pole było czyściutkie – wspomina pan Jan.
Hodowca od wielu lat uprawia kukurydzę i wie, że mieszańce o takiej samej wczesności bardzo się różnią wigorem i tolerancją na stresy. A że każdy rok jest inny, trudno wybrać odmianę, która spisze się najlepiej. Dowiodły tego zwłaszcza dwa ostatnie sezony ze zmienną, kapryśną aurą i pokazały, że strategia rolnika aby uprawiać co najmniej kilka odmian z tej samej grupy wczesności jest najlepsza – to strzał w dziesiątkę
Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz Zdjęcia: Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.