Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Uprawa smacznej i zdrowej morwy

Małgorzata Wyrzykowska
Kategoria: Uprawa
Uprawa smacznej i zdrowej morwy
Uprawa pozostałe rośliny
Data publikacji 04.09.2021r.

Kiedyś w wielu ogrodach uprawiano morwę na wielką skalę. Ten gatunek był niezbędny w hodowli jedwabników. Dziś ta gałąź produkcji została zapomniana a w ślad za nią zapomniano również o morwie. Czasami, gdzie niegdzie jeszcze można spotkać drzewa morwowe.

r e k l a m a

Ostatnio jednak słyszy się o morwie coraz częściej. Naukowcy doszli po wielu długich badaniach do wniosku, że roślina ta ma niebagatelne znaczenie w naszej diecie. Może spróbować sił w jej uprawie i pójść z duchem czasu. Zanim podejmiemy decyzję o założeniu plantacji wielkoobszarowej powinniśmy zasięgnąć informacji o możliwości zbytu, a także nawiązać kontakt z firmami zielarskimi, które produkują mieszanki ziołowe i zapewnić sobie zbyt surowca. Niewykluczone, że firmy, z którymi podejmiemy współpracę pokierują nas do odpowiednich szkółek, które dysponują dobrym materiałem szkółkarskim. Nie korzystajmy z materiału nasadzeniowego nieznanego pochodzenia, bo nie będziemy pewni ani odmiany, ani jego zdrowotności.

Morwa biała kwitnie na przełomie maja i czerwca

Morwa biała przywędrowała do nas z Chin. Tworzy rozłożystą, kulistą, gęstą koronę. Dorasta do 10 m wysokości, przy sprzyjających warunkach może osiągnąć 15 m. W jednym miejscu może rosnąć nawet 200 lat. Młode rośliny morwy rosną szybko, później ich wzrost ulega spowolnieniu. W maju – czerwcu drzewo rozpoczyna kwitnienie. Morwa jest rośliną rozdzielnopłciową, ale jednopienną, czyli na jednym drzewie występują zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie. Liście są miękkie, jajowatego kształtu, często powcinane, żywo zielonej barwy, o błyszczącej wierzchniej stronie, dolna strona liści jest pokryta włoskami. I to liście są stosowane jako surowiec zielarski w produkcji preparatów leczniczych znanych zarówno w medycynie naturalnej, jak i farmakologii. Owocem morwy białej jest niełupka złożona w owocostan o białym kolorze, w smaku słodka, lekko mdła, w środku znajdują się małe, brązowe nasionka.

Owoc morwy białej w miarę dojrzewania nabiera lekko różowego odcienia
  • Owoc morwy białej w miarę dojrzewania nabiera lekko różowego odcienia

Morwa czarna uprawiana jest z uwagi na walory dekoracyjne

r e k l a m a

Morwa czarna jest nieco wyższa od swej białej kuzynki i może osiągać od 12 do 15 m wysokości. Posiada nisko rozgałęziający się pień i tworzy szeroką, rozłożystą, kulistą koronę. Liście tego gatunku są duże, szerokie, sercowate u nasady, ostro zakończone, rzadko klapowane. W lipcu roślina tworzy jadalne, smaczne, słodko-kwaśne owoce przypominające owoce jeżyny. Początkowo są koloru kremowego, a w miarę dojrzewania czerwienieją nadal pozostają kwaśne, później czarnieją i wówczas nabierają słodkiego smaku. Morwa czarna często uprawiana jest z uwagi na walory dekoracyjne. Można ją spotkać w parkach i ogrodach przypałacowych. Poza tym morwa czarna lepiej od białej znosi nasz klimat i warunki atmosferyczne panujące zimą.

Morwa najlepiej rośnie na glebach pulchnych

Drzewo ma niewielkie wymagania glebowe. Najlepiej rośnie na glebach pulchnych, głęboko uprawionych, łatwo się nagrzewających, przepuszczalnych i zasobnych w składniki pokarmowe, o odczynie obojętnym, gdzie niewielkie odchylenia w kierunku kwaśnej czy zasadowej nie mają dużego znaczenia. Sadzonki dwu- trzyletnie sadzimy w październiku w zależności od sposobu użytkowania stosując rozstawę ok. 0,7–1, 0 m w rzędach i rozstawie rzędów ok. 3 m. W przypadku plantacji piennej zachowujemy odstęp 3x4 m. Drzewka morwowe wchodzą w okres owocowania już w drugim roku od posadzenia a użytkuje się je przez okres 60 lat jako drzewa wysokopienne, ok. 40 lat gdy prowadzimy w formie niskopiennej lub 25 lat gdy uprawiamy formę krzewiastą. Bryłę korzeniową umieszczamy w wykopanym dołku mniej więcej 5 do 10 cm głębiej niż rosła w szkółce. Co 4 lata drzewa zasilamy nawozami organicznymi w formie obornika w dawce ok. 25 ton/ha a dla żywopłotu dawka obornika wynosić powinna 300 do 400 kg na 100 m. Gdy drzewa rosną w linii, ale nie w zwartym szpalerze to zasilamy je dawką 30 kg pod drzewo. Nawozy mineralne stosujemy jedynie jako uzupełniające. Najlepiej jest stosować odpowiednie dla roślin ogrodowych nawozy wieloskładnikowe. W przypadku morwy białej i czarnej na wzrost i rozwój rośliny wpływa odpowiednie cięcie, które dostosowujemy do późniejszego użytkowania. Jeśli uprawiamy morwę dla owoców, to musimy pamiętać, że zbyt ostre cięcie może spowodować, że roślina przestanie całkowicie owocować. Jeżeli chcemy wykorzystać ją jako żywopłot, tniemy ją dwukrotnie w ciągu roku, dzięki czemu tworzy więcej liści, które stanowią cenny surowiec zielarski oraz zwiększają wartość dekoracyjną.
 


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

Widziałeś już nasze video "Wiktor Szmulewicz: obecnie rolnictwo jest w najgorszej sytuacji od lat"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody