StoryEditorPozostałe rośliny

Uprawa soi prowadzona z sukcesem - poznajmy doświadczenia pana Piotra

09.04.2020., 14:04h
Piotr Kurzępa jest jednym z prekursorów uprawy soi w Polsce i ma z tą wysokobiałkową rośliną strączkową pozytywne doświadczenia – Doskonale sprawdza się w zmianowaniu, jest prosta w uprawie. Nie wymaga też licznych zabiegów ochronnych – mówi.
Gospodarstwo prowadzone przez pana Piotra to obecnie 165 ha. – Zaczęło się od przepisanych na mnie przez ojca 7 ha, było to w grudniu 2010 r. – wspomina Piotr Kurzępa, rolnik ze wsi Czajki. – W ciągu dziesięciu lat od tamtej pory znacząco zwiększyłem areał. Także dlatego, że w okolicy nie ma zbyt wielu chętnych do uprawy ziemi. Było natomiast od kogo ją kupić lub dzierżawić.

Wśród uprawianych przez naszego rozmówcę ziem przeważa klasa IIIa, miejscami IIIb, sporadycznie IV. Typowa struktura zasiewów prezentuje się obecnie następująco: rzepak ozimy, pszenica ozima, kukurydza i buraki cukrowe. Ten zestaw uzupełnia soja. – Ma dodatni współczynnik próchnicotwórczy, jest rośliną jarą, którą można posiać po ozimych poplonach, więc jest bardzo przydatna w układaniu struktury zasiewów odpowiadającej wymogom planu rolnośrodowiskowego. Idealnie pasuje jako czwarta roślina do programu – mówi Piotr Kurzępa.

Soja z Solarcorn dobra dla "początkujących" 

Nasz rozmówca włączył soję w strukturę zasiewów, gdy tylko jej nasiona pojawiły się w ofercie firmy Solarcorn, czyli na początku poprzedniej dekady. Pan Piotr łączy prowadzenie gospo...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 14:57