r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

W jaki sposób można podnieść zawartość próchnicy w glebie?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 19.12.2019r.

Jak podnosić zawartość materii organicznej w glebie mówił w LODR w Końskowoli Marek Krysztoforski z CDR w Radomiu. Jego prezentacja była częścią konferencji „Zarządzanie żyznością gleby w gospodarstwie ekologicznym” odbywającej się pod patronatem TPR.

r e k l a m a

Marek Krysztoforski rozpoczął od diagnozy stanu polskich gleb pod kątem zawartości w nich próchnicy. Przeprowadzona przy wykorzystaniu stosowanych na zachodzie Europy kryteriów, ocena nie wypadła dla naszego rolnictwa korzystnie i każe się zastanowić czy nie wróci temat dyrektywy glebowej. – W Europie mówi się tak: Jeśli gleby zawierają poniżej 2% węgla organicznego, czyli ok. 3,5% próchnicy, to są zagrożone pustynnieniem i są to gleby ubogie. Czyli w Polsce mamy 80% gleb ubogich. Są więc słabsze niż na Zachodzie. Mamy też gorszy klimat i dodatkowo co roku gleby tracą część węgla organicznego – stwierdził Marek Krysztoforski.

Bez próchnicy gleba jest jałowa

Konsekwencje niskiej zawartości próchnicy to słabszy plon, gorsza wrażliwość gleby na różnego rodzaju czynniki niesprzyjające, mniejsza odporność na warunki pogodowe. – Dlatego tak ważne jest doprowadzenie gleby do stanu, w którym będzie mogła opierać się tym negatywnym zjawiskom – podkreślił Marek Krysztoforski.

Z grafiki zaprezentowanej podczas jego prezentacji wynika, że na gruntach ornych dopływ materii organicznej, z której powstaje próchnica, odbywa się głównie w formie resztek korzeniowych, resztek pozbiorowych (to słoma zbóż, oleistych, białkowych, kukurydzy, łęty ziemniaczane, liście buraka, łodygi i liście warzyw), przyorywanych poplonów i samosiewów, a także w postaci nawozów naturalnych pochodzących od zwierząt i nawozów organicznych lub przerobu materiału roślinnego (komposty, pofermenty, nawozy komunalne).

– Tak więc wszystko, co dostaje się do gleby, czyli wspomniane resztki pożniwne, pozostałe w ziemi korzenie, obumarłe owady, dżdżownice, ulega dalszemu mikrobiologicznemu przetwarzaniu. Część może zostać zmineralizowana, część ulega humifikacji. W efekcie mineralizacji dwutlenek węgla trafia do powietrza, a związki uruchamiają się do gleby. Z kolei w wyniku humifikacji uzyskujemy próchnicę – wyjaśnia proces jej powstawania Marek Krysztoforski...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody