StoryEditornawożenie

W jaki sposób poprawić efektywność azotu?

28.11.2022., 09:11h
Azot jest kluczowym składnikiem pokarmowym. Z gleby pobierany jest przez korzenie roślin tylko w formie mineralnej (jony amonowe i saletrzane), następnie jest metabolizowany i transportowany w roślinie. Dalej przekształca się głównie w aminokwasy i białko roślinne.

Niestety, efektywność wykorzystania azotu z nawozów mineralnych jest bardzo niska. W badaniach sprzed 25 lat przyjmowano, że wykorzystanie to wynosi ok. 60%. Pozostała część azotu jest zaabsorbowana przez kompleks sorpcyjny lub utracona w wyniku wymywania i utleniania.

Teraz nawożenie jest bardziej precyzyjne

W tym miejscu należy się mała dygresja; badania efektywności wiele lat temu opierały się na popularyzowanych wówczas technologiach uprawy i aplikacji nawozów. Rynek nawozów też był inny. Nie mniej i teraz znaczna część azotu nie jest wykorzystywana przez rośliny. Teraz nawożenie jest bardziej precyzyjne, bardziej zbilansowane. Standardem jest dzielenie dawek i stosowanie form najlepiej wykorzystywanych przez dany gatunek uprawny.

Pewien reżim w zakresie dawek i terminów nawożenia azotem kładzie tzw. „Program działań”. Ponadto mocznik jest teraz dostępny tylko z inhibitorami ureazy. Są dostępne inhibitory nitryfikacji i cała gama nawozów azotowych o spowolnionym uwalnianiu. To wszystko w teorii i praktyce służy podniesieniu efektywności wykorzystania azotu z azotowych nawozów mineralnych i naturalnych.

W jaki sposób poprawić efektyw...

Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 17:17