r e k l a m a

Partner serwisu

W obronie jęczmienia ozimego

Uprawa
Data publikacji 18.07.2016r.

Powierzchnia uprawy jęczmienia ozimego w Polsce szacowana na ok. 200 tys. ha jest skromna, jeżeli weźmiemy pod uwagę potencjał i cechy tego gatunku. Faktem jest, że ze zbóż ozimych jest najmniej zimotrwały, ale to właściwie jedyna jego wada. Rzepak też wymarza, a mimo to rolnicy ponoszą to ryzyko. Rzepak można przesiać formą jarą, jęczmień też. Duże wymarznięcia zdarzają się zresztą raz na 4–5 lat.

Poziom plonowania jest dla rolnika najważniejszy, a przecież jęczmień ozimy, zwłaszcza odmiany hybrydowe, plonuje nawet wyżej od pszenicy ozimej i to na nieco słabszych stanowiskach, których potrzebuje pszenica. Przy uprawie pszenicy jakościowej jej przewaga wynika z ceny za dobre ziarno jakościowe. Jeżeli jednak gospodarstwo uprawia zboża z uwagi na pasze dla zwierząt, zdecydowanie warto jest pomyśleć o jęczmieniu ozimym, a najlepiej o hybrydowym, z większą zawartością białka.

r e k l a m a

Poprawiają zimotrwałość
Odwiedzając w tym roku Dni Pola byłem świadkiem ciekawych dyskusji na temat uprawy hybrydowego jęczmienia ozimego. Rolnicy z jednej strony są nim bardzo zainteresowani, ale boją się jego „pięty achillesowej” – słabej zimotrwałości. Fakt – to jest problem, ale też jak przekonywali np. na polach klasy S w Szelejewie drugim Michał Paulus i Jerzy Grzesiek z Syngenta, w przypadku odmian hybrydowych ta cecha jest poprawiana. Starsze odmiany hybrydowe rzeczywiście są mniej zimotrwałe, ale np. dostępna na rynku odmiana Wootan ma zdecydowanie lepszą od innych odmian zimotrwałość. Jeszcze lepiej przedstawia się pod tym względem najnowsza z wprowadzanych odmian – Mercurioo.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w podwójnym numerze 30-31/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.



r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody