r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Warsztat pracy rolnika jako motyw przewodni konferencji Lubelszczyzna spichlerzem Polski

Uprawa wiadomości z branży
Data publikacji 15.10.2020r.

IV edycja Wojewódzkiego Dnia Pola – Lubelszczyzna Spichlerzem Polski tym razem odbędzie się 18 października w Różańcu (pow. biłgorajski). Towarzysząca imprezie konferencja pod patronatem Tygodnika Poradnika Rolniczego spróbuje odpowiedzieć na pytanie, jak zyskać na przyjętej przez Komisję Europejską strategii „Od pola do stołu”.

r e k l a m a

IV Edycja Wojewódzkiego Dnia Pola-Lubelszczyzna Spichlerzem Polski

Konferencja zatytułowana „Konwencja BIO Gwarantem Zdrowej Żywności oraz Opłacalności Produkcji Roślinnej” ma się rozpocząć o godz. 10 na terenie Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu. Dzień pola nawiązuje do poprzednich edycji wydarzenia, którego celem jest transfer wiedzy i innowacji, praktykowanych od wielu lat w gospodarstwach Polski południowowschodniej.

W tym roku jednym z motywów przewodnich konferencji będzie gleba, warsztat pracy rolnika. Bez jego właściwego utrzymania trudno liczyć na odpowiednie rezultaty uprawy roślin. Będzie o tym mówił dr Jacek Niedźwiecki z IUNG w Puławach, będący jednocześnie naukowcem i praktykiem. Opowie, jak od wielu lat jego macierzysta jednostka naukowa a także wyniki jego badań potwierdzają, że praktykowanie naturalnego nawożenia podwyższa jakość i parametry gleby oraz plonów.

Paweł Saba reprezentujący THORUS agro od lat współpracuje z największymi gospodarstwami na Lubelszczyźnie. Wystąpienie dr Niedźwieckiego uzupełni przykładami potwierdzającymi, że integrowanie konwencjonalnych technologii produkcji roślinnej z ekologicznymi rozwiązaniami sprzyja ekonomicznej produkcji roślinnej przy jednoczesnym podnoszeniu jej walorów spożywczych i zdrowotnych.

Podczas konferencji będzie też m.in. poruszona problematyka pszczelarstwa. W tej części będzie można się m.in. zapoznać się z doświadczeniami Marka Barzyka, właściciela ekologicznej pasieki. Wiedzą nt. znaczenia pszczół w kształtowaniu ekosystemu podzieli się również Jan Rój.

Będzie też coś dla hodowców. Sławomir Homeja, hodowca świń rasy puławskiej z woj. kujawsko-pomorskiego i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Wieprz Polski” przybliży wartość produkcji i utrzymania rasy puławskiej zwisłouchej. Jego prezentacja będzie zatytułowana „Rasa puławska w nowej odsłonie; Czy można dogadać się z zakładam przetwórczymi ?” Na gości czekają także prezentacje produktów żywnościowych połączone z degustacją. Nie zabraknie pokazów maszyn polowych (np. brony odchwaszczającej) i ofert producentów środków do produkcji roślinnej.

.



K. Janisławski

Zdjęcie Główne: Pixabay

r e k l a m a

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody