r e k l a m a

Partner serwisu

Większej zawartości glutenu służy dokarmianie kłosa

Uprawa nawożenie
Data publikacji 19.04.2021r.

W strategii nawożenia azotowego zbóż, a pszenic jakościowych w szczególności, z góry trzeba założyć poziom nawożenia azotem i pozostałymi składnikami pokarmowymi pod zakładany plon.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Co prawda przy założonym stosowaniu azotu w ilości do 120 kg N/ha nie ma sensu dzielić azotu na trzy dawki bo obniży to plon, to faktem jest, że ta trzecia dawka wyraźnie poprawia zawartość białka i glutenu.

Inna koncentracja białka w okresie suchym i mokrym

Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale ulega w praktyce sporym wahaniom i te parametry podkręci w ziarnie aplikacja azotu w czasie kłoszenia. Jakość ziarna pszenicy zależy od szybkości akumulacji azotu i węglowodanów w wypełniającym się ziarniaku. Pamiętajmy, że w latach suchych reakcja plonotwórcza pszenicy na nawożenie azotem jest niska, a redystrybucja azotu z organów wegetatywnych do ziarna przyspiesza, a tym samym zawartość białka w ziarnie i tak będzie dobra.

Natomiast w sezonach mokrych nawożenie azotem zwiększa plon ziarna i dzielenie dawki na więcej porcji jest bardziej uzasadnione. W takich warunkach może dojść do mniejszej koncentracji białka i właśnie wtedy znaczenia nabiera korekta nawożenia azotem z dawką na kłos, dla jakości.

Dlaczego zastosować nawet dwie dawki azotu?

r e k l a m a

Jak dokarmiać kłosy w praktyce? W zaleceniach intensywnych technologii znaleźć można prosty przepis – stosujemy na kłos azot w ilości 10 kg N na każdą spodziewaną tonę ziarna. W praktyce kierować się trzeba rozsądkiem, bo to bardzo duża porcja i w naszym klimacie nie do końca uzasadniona. Przy bardzo wysokich spodziewanych plonach kłos można żywić dwa razy – raz w fazie kłoszenia i drugi szybko po kwitnieniu. W pierwszej (w okresie kłoszenia) w formie stałej saletrzanej (o ile warunki pogodowe dla rozwoju pszenicy są idealne i po aplikacji wystąpią opady przemieszczające azot w zasięg korzeni) można dać od 40 do 60 kg N/ha. W drugiej dawce (w okresie po kwitnieniu) azot na kłos najlepiej zastosować dolistnie w formie 4–5% roztworu mocznika (zaaplikujemy tym sposobem do 8 kg N/ha).

Uzasadnione może być opóźnienie żywienia kłosa dawką azotu w formie stałej (zaraz po kwitnieniu) na bardzo dobrych stanowiskach i przy doskonałych warunkach wilgotnościowych. Przy słabszych warunkach wilgotnościowych azot do żywienia kłosa trzeba podać wcześniej – na początku liścia flagowego lub gdy wyczuwamy grubiejące kłosy w pochwach liściowych.

Krzem wpływa na poziom glutenu

Parametry jakościowe ziarna może poprawić stosowanie dolistne biostymulatorów zawierających pierwiastki funkcyjne. Pierwiastkiem, który wg licznych badań korzystnie oddziałuje na poziom glutenu, jest krzem. Kluczowe jest prawdopodobnie to, że krzem zmniejszając parowanie wody z roślin i aktywując funkcje liści w warunkach narastającego stresu wodnego, poprawia jednocześnie gospodarkę roślin azotem i mikroelementami.

Tolerancję roślin na stresy podnoszą także inne pierwiastki funkcyjne (tytan i selen), a także związki organiczne wykorzystywane w biostymulatorach. Ich stosowanie w czasie dokarmiania dolistnego w okresie kłoszenia pszenicy (razem z azotem, siarką i magnezem oraz fosforem) optymalizuje warunki nalewania ziarna i stymuluje wzrost zawartości azotu w ziarnie.

Zawartość glutenu kształtuje co prawda genetyka odmian, ale w sezonach mokrych jakości ziarna trzeba pomóc dawką azotu na kłos

  • Zawartość glutenu kształtuje co prawda genetyka odmian, ale w sezonach mokrych jakości ziarna trzeba pomóc dawką azotu na kłos

Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Naklejka - Najszybszy we wsi. Tygodnik Poradnik Rolniczy

Naklejka - Najszybszy we wsi. Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

15,00 zł

Cena regularna 20,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody