r e k l a m a

Partner serwisu

Zaprawa od Syngenty to duża szansa dla ochrony soi

Uprawa środki ochrony roślin
Data publikacji 29.02.2020r.

Po nieodnowieniu zatwierdzenia dla substancji czynnej tiuram, nasiona soi zostały bez ochrony. Na rynku pojawiła się nisza dotycząca ochrony nasion soi, ale gatunek ten odzyskał  szansę na ochronę dzięki rozszerzonej rejestracji zaprawy Maxim 025 FS firmy Syngenta.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Maxim 025 FS jest bezpieczny dla roślin przy zwalczaniu chorób

Maxim 025 FS, od niedawna zarejestrowany właśnie w soi, ma szeroką rejestrację pozwalającą na zaprawianie nie tylko zbóż, ale i nasion: grochu, fasoli, bobiku, łubinu, peluszki, soczewicy, ciecierzycy czy słonecznika. Jest to bardzo skuteczna zaprawa o szerokim spektrum zwalczanych chorób grzybowych, w tym m.in. zgorzeli siewek.

Substancja czynna zawarta w preparacie jest pochodną naturalnego antybiotyku i zapewnia skuteczność zwalczania chorób przy całkowitym bezpieczeństwie dla rośliny uprawnej. Dodatkowo zastosowana w zaprawie formuła M gwarantuje szybkie i precyzyjne pokrycie ziarniaków, eliminując ryzyko ich sklejania i minimalizując osypywanie się zaprawy. Tym samym zapewnia nie tylko skuteczną ochronę przed chorobami odglebowymi, ale także szybsze wschody i dobre przezimowanie roślin. Obecnie Maxim 025 FS to jedyna zaprawa na polskim rynku, którą można stosować w soi.

Soja jest uważana za roślinę w naszych warunkach odporną na choroby. Zmienia to oczywiście rosnący areał jej uprawy. Może być atakowana m.in. przez purpurową cerkosporiozę soi, brązową plamistość liści, askochytozę i inne agrofagi
  • Soja jest uważana za roślinę w naszych warunkach odporną na choroby. Zmienia to oczywiście rosnący areał jej uprawy. Może być atakowana m.in. przez purpurową cerkosporiozę soi, brązową plamistość liści, askochytozę i inne agrofagi

Grzyby patogeniczne niebezpieczne dla nasion soi

r e k l a m a

Większość grzybów patogenicznych, mogących porażać soję przenoszonych jest z nasionami. W warunkach Polski są to przede wszystkim grzyby należące do rodzajów: Alternaria, Ascochyta, Colletotrichum, Fusarium, Phomopsis, Perenospora i Sclerotinia. Rejestracja zaprawy Maxim 025 FS jest zatem doskonałą informacją dla producentów soi. Ochrona przed chorobami jest ważna, ale też należy pamiętać, że bardzo ważną czynnością przed siewem jest także zaszczepienie materiału siewnego bakteriami brodawkowymi.

To zdjęcie archiwalne, bo zaprawa Maxim 025 FS nadaje nasionom zaprawionym barwę czerwoną. Nasiona na zdjęciu (z lewej) są zaprawione wg technologii FIX FERTIG firmy Saatbau, która w sposób fabryczny szczepi je bakteriami brodawkowymi. Dokładniej mówiąc – zielonkawa barwa nasion wynika z technologii otoczkowania bakteriami brodawkowymi wraz z klejem, który pełni również funkcję środka konserwującego i chroni szczepionkę przed działaniem promieni słonecznych

  • To zdjęcie archiwalne, bo zaprawa Maxim 025 FS nadaje nasionom zaprawionym barwę czerwoną. Nasiona na zdjęciu (z lewej) są zaprawione wg technologii FIX FERTIG firmy Saatbau, która w sposób fabryczny szczepi je bakteriami brodawkowymi. Dokładniej mówiąc – zielonkawa barwa nasion wynika z technologii otoczkowania bakteriami brodawkowymi wraz z klejem, który pełni również funkcję środka konserwującego i chroni szczepionkę przed działaniem promieni słonecznych
    Marek Kalinowski
    Zdjęcia: Marek Kalinowski, Pixabay

    r e k l a m a

    Partner serwisu

    r e k l a m a

    Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

    Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
    Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

    Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
    (szczegóły w Polityce Prywatności).

    Drogi Użytkowniku!

    Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody