r e k l a m a

Partner serwisu

Zimotrwałe odmiany jęczmienia – jakie wybrać?

Uprawa Jęczmień
Data publikacji 20.07.2020r.

W Krajowym Rejestrze można znaleźć ponad 20 odmian jęczmienia ozimego, który jest dostępny na naszym rynku. Sprawdziliśmy je pod kątem zimotrwałości, ponieważ jęczmień ozimy  jest najmniej mrozoodporny spośród gatunków zbóż uprawianych w Polsce.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Niedawno prezentowaliśmy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” ranking mrozoodporności odmian rzepaku ozimego zweryfikowanej po sezonie 2011/2012 i sezonie 2015/2016. Dziś podobne zestawienie dla jęczmienia ozimego.

Obok uwarunkowań gatunkowych i odmianowych o zimotrwałości w wielkim stopniu decyduje agrotechnika. Kluczowy jest optymalny termin siewu w odpowiednim zagęszczeniu, ale także zrównoważone nawożenie i dokarmianie mikroelementami. Jęczmień ozimy  jest najmniej mrozoodporny spośród gatunków zbóż uprawianych w Polsce. Poważne straty wyrządzają spadki temperatury do minus 15 st. C bez okrywy śnieżnej i minus 25 st. C z okrywą śnieżną. Decydujące o życiu rośliny poddanej minusowym temperaturom są nieuszkodzone stożki wzrostu, węzły krzewienia i korzenie.

Odmiany jęczmienia hybrydowego

r e k l a m a

Oceny zimotrwałości  jęczmienia ozimego w warunkach laboratoryjnych są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego. Ocena 5 dla pszenicy ozimej ma zupełnie inny wymiar praktyczny niż 5 dla jęczmienia ozimego. W prowokacyjnych doświadczeniach specjalnych mrozoodporność jęczmienia ozimego testowana jest przy mniejszym stresie termicznym niż mrozoodporność pszenicy i pszenżyta. Temperatura mrożenia roślin jęczmienia w chłodni jest  łagodniejsza, tzn. wyższa (od -10 do -14 st. C) niż pszenicy i pszenżyta (od -15 do -18 st. C).

Najczęściej oceny zimotrwałości z warunków prowokacyjnych dobrze korespondują z ocenami w warunkach polowych. Mimo to zima w 2012 r. pokazała, że badania prowokacyjne nie odzwierciedlają pełnego obrazu zimotrwałości odmian, a zima w 2016 r.  to potwierdziła. W tabeli  odmiany jęczmienia ozimego uszeregowane są w kolejności rosnącego procentu martwych roślin (pogarszającego się przezimowania). Ważną informacją są podane dla odmian zweryfikowane oceny zimotrwałości wyrażone w skali 9° (9 – zimotrwałość bardzo duża, 5 – średnia, 1 – bardzo mała).

To zestawienie tabelaryczne ma już swoje lata i sporo wymienionych odmian w ostatnich latach skreślono z Krajowego Rejestru (Antonella, Epoque, Fridericus, Henriette, Monopoli, Souleyka, SU Melania, Vincenta, Wintmalt), przy czym większość z nich jest jeszcze w obrocie. W międzyczasie (od roku 2017) zarejestrowano wiele nowych odmian z dobrą zimotrwałością. Są to (w kolejności alfabetycznej):

  • Impala  (zimotrwałość 5,5),
  • Jakubus (5),
  • KWS Astaire (4,5),
  • KWS Flemming (5),
  • KWS Higgins (4,5),
  • KWS Morris (4,5),
  • Lautetia (4,5),
  • Melia (5,5),
  • Mirabelle (5),
  • SU Jule (5),
  • SU Lautine (5),
  • Yukon (5,5), Zita (5).

Przezimowanie odmian jęczmienia ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012

Lp.

Odmiana

Zimotrwałość (*skala 9 st.)

Procent martwych roślin w sezonie

2015/2016

2011/2012

 

Wzorzec

 

65

57

wielorzędowe pastewne

1

Arenia

33

2

Fridericus

49

39

3

Scarpia

51

47

4

Kobuz

5,5 

56

48

5

Zenek

5,5 

58

45

6

KWS Kosmos

58

7

Nele

4,5 

59

8

Titus

62

53

9

Lomerit

63

53

10

Antonella

66

50

11

Holmes

4,5 

66

62

12

SU Elma

67

50

13

Henriette

67

51

14

Quadriga

67

51

15

KWS Meridian

70

48

16

SU Melania

4,5 

73

59

17

Souleyka

4,5

83

65

18

Maybrit

47

19

Bartosz

4,5 

62

20

Bażant

21

Epoque

22

Kaylin

dwurzędowe pastewne

23

SU Vireni

63

58

24

Brosza

4,5 

78

53

25

Metaxa

4,5 

64

dwurzędowe browarne

26

Vincenta

88

27

Wintmalt

84

 

Przezimowanie odmian jęczmienia ozimego w sezonie wegetacyjnym 2015/2016 i 2011/2012

Lp.

Odmiana

Zimotrwałość (*skala 9 st.)

Procent martwych roślin w sezonie

2015/2016

2011/2012

 

Wzorzec

 

65

57

wielorzędowe pastewne

1

Arenia

33

2

Fridericus

49

39

3

Scarpia

51

47

4

Kobuz

5,5 

56

48

5

Zenek

5,5 

58

45

6

KWS Kosmos

58

7

Nele

4,5 

59

8

Titus

62

53

9

Lomerit

63

53

10

Antonella

66

50

11

Holmes

4,5 

66

62

12

SU Elma

67

50

13

Henriette

67

51

14

Quadriga

67

51

15

KWS Meridian

70

48

16

SU Melania

4,5 

73

59

17

Souleyka

4,5

83

65

18

Maybrit

47

19

Bartosz

4,5 

62

20

Bażant

21

Epoque

22

Kaylin

dwurzędowe pastewne

23

SU Vireni

63

58

24

Brosza

4,5 

78

53

25

Metaxa

4,5 

64

dwurzędowe browarne

26

Vincenta

88

27

Wintmalt

84

(Źródło: „Wyniki przezimowania odmian”, COBORU Słupia Wielka, maj 2016)

Wzorzec w sezonie 2015/2016: KWS Kosmos, SU Melania, Titus

Wzorzec w sezonie 2011/2012: Maybrit, Souleyka, Wintmalt

*skala 9 st.: 9 - zimotrwałość bardzo duża, 5 – zimotrwałość średnia, 1 – zimotrwałość bardzo mała (oceny te z uwagi na mniejszy stres termiczny są nieporównywalne z ocenami odmian pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego)

„–” – brak danych, odmiana nie była badana

Optymalny termin siewu jęczmienia ozimego zależy od warunków klimatyczno-glebowych

Jęczmień siany zbyt wcześnie  nadmiernie rozrasta się, krzewi i tworzy dużą masę liści przez co staje się bardziej podatny na wymarzanie w przypadku braku okrywy śnieżnej w zimie, a w warunkach długiego zalegania śniegu często ulega wyprzeniu i porażeniu przez pleśń śniegową. Jęczmień siany późno w warunkach krótkiej jesieni rośnie wolno, słabo się krzewi i niedostatecznie hartuje przed zimą. Gorsze w takim przypadku przezimowanie, mniejsza liczba kłosów jest wynikiem zbyt krótkiej wegetacji jesienią.

Optymalny termin siewu jęczmienia ozimego zależy głównie od warunków klimatyczno-glebowych i doboru odmiany. Najlepiej wysiewać jęczmień ozimy w terminie średnio wczesnym, tj.:  10–15 września – w rejonach wschodnich,  12–18 września – w rejonie centralnym,  16–20 września - w rejonach zachodnich. W przypadku jęczmienia ozimego hybrydowego za wczesny jego siew uznaje się termin od 10 do 15 września. Terminem normalnym (optymalnym) dla odmian hybrydowych jęczmienia ozimego jest termin od 16 do 25 września, zaś terminem opóźnionym jest siew od  26 września do 5 października.


Marek Kalinowski
Zdjęcie Główne: Pixabay


Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pakiet: Uprawa porzeczek + Porzeczki czarne i kolorowe

Pakiet: Uprawa porzeczek + Porzeczki czarne i kolorowe

Płacisz tylko

28,80 zł

Cena regularna 36,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody