r e k l a m a

Partner serwisu

Żyto o tonę lepsze od pszenżyta

Uprawa
Data publikacji 12.07.2016r.

Janusz Kaźmierczak z Mikuszewa (woj. wielkopolskie) uprawia tylko zboża i groch. Cała produkcja roślinna wykorzystywana jest na cele paszowe dla produkowanych w cyklu otwartym 3 tys. tucznikom rocznie. Najważniejszą rośliną jest żyto hybrydowe. Dlaczego żyto i dlaczego hybrydowe? Są trzy główne tego powody.

r e k l a m a

Po pierwsze, żyto hybrydowe to gatunek mrozoodporny i zimotrwały, który nigdy w polskich warunkach pod tym względem nie zawodzi – podkreśla Janusz Kaźmierczak. – Po drugie, ziarno żyta hybrydowego jest doskonałą paszą dla trzody chlewnej, bez substancji antyżywieniowych występujących w życie populacyjnym. Po trzecie – żyto jest najmniej wymagające i udaje się na najsłabszych stanowiskach.

Dla ziarna i słomy
Gleby w gospodarstwie Janusza Kaźmierczaka są mozaikowate. Tylko trochę jest gleb III klasy bonitacji. Dominuje klasa IV i V, a na górkach także klasa VI. Uwarunkowania glebowe i produkcja trzody chlewnej sprawiły, że rolnik od pięciu lat po namowie Krzysztofa Zamczyka z firmy KWS zaczął uprawiać żyto hybrydowe. Dziś żyto hybrydowe zajmuje połowę areału gospodarstwa, a ważnym aspektem jego uprawy, obok wysokich plonów, ziarna są też wysokie plony słomy, która jest w gospodarstwie potrzebna do utrzymywania trzody na głębokiej ściółce.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 29/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Widziałeś już nasze video "Pod Krasnymstawem rolnikowi uciekł ciągnik rolniczy Ursus z przyczepą"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody