Aby uniknąć niepotrzebnej krzątaniny w kuchni, warto wcześniej zaplanować potrawy, które pojawią się na wielkanocnym stole. Jeśli szukasz prostych a przy tym sprawdzonych przepisów, zajrzyj do naszych propozycji na wielkanocne dania i zaczerpnij inspiracji!
r e k l a m a
Wielkanocne śniadanie
1. Przepis na jajka faszerowane pastą z awokado
Składniki:
- 7 jajek,
- 1 awokado,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- kiełki brokuła.
r e k l a m a
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połówki. Z jajek delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Awokado obrać, przełożyć do naczynia, dodać żółtka, czosnek, sól i pieprz.
Utrzeć blenderem na jednolitą masę. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do przygotowanych białek. Na każdym ułożyć kiełki. Jajka można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
2. Przepis na pasztet z kaczki z sosem żurawinowo-chrzanowy
Składniki:
- ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 korzeń pietruszki,
- mały seler,
- 1 marchew,
- 2 duże cebule,
- 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej,
- 5 jajek,
- masło klarowane lub smalec,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 szkl. dżemu żurawinowego,
- 3 łyżki chrzanu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie: Mięso przełożyć do garnka i gotować z warzywami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. Masło lub smalec rozpuścić, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz wątróbkę i podsmażać ok. 15 minut. Przez maszynkę przepuścić mięso wraz ze skórą oraz warzywami, a także podsmażoną wątróbkę.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. Przełożyć do jednej długiej lub dwóch mniejszych forem do pieczenia. Na wierzchu zrobić wzorek nożem. Piec godzinę w temp. 170°C. Żurawinę wymieszać z chrzanem oraz łyżką soku z cytryny. Podawać z sosem.
3. Przepis na wielkanocny żurek z jajkiem i smażonym boczkiem
Składniki na zakwas:
- 5 łyżek mąki żytniej razowej,
- 1/2 l wody,
- 4 ząbki czosnku przekrajane na pół,
- liście laurowe,
- majeranek.
Składniki do żuru:
- 2 l wywaru z wędzonki,
- sól, pieprz,
- liście laurowe,
- majeranek,
- 5 łyżek śmietany,
- jaja,
- kilka plastrów boczku.
Wykonanie: Składniki przeznaczone na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–4 dni. Codziennie je mieszamy. Do gorącego wywaru z wędzonki dodajemy przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy. Plasterki boczku podpiekamy na suchej patelni.
Żurek podajemy z gotowanym jajkiem i plastrami smażonego boczku.
4. Przepis na białą kiełbasę z cebulką
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 4 cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Ten produkt może Ciebie zainteresować
Pyszne Wytworne Rozkoszne
Wykonanie: Cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Każdą kiełbasę nacinamy nożem. Masłem smarujemy żaroodporne naczynie do pieczenia, układamy ponacinaną kiełbasę. Posypujemy cebulą. Przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 25 min w piekarniku w temp. 180°C.