r e k l a m a

Partner serwisu

12 prostych przepisów na Wielkanoc: śniadanie, obiad i deser

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 02.04.2021r.

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Żeby ułatwić przygotowanie wielkanocnych dań, wybraliśmy 12 prostych przepisów na Wielkanoc. Proponujemy 4 receptury na świąteczne śniadanie, 4 przepisy na obiad wielkanocny oraz 4 sposoby przygotowania ciast na Wielkanoc.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Aby uniknąć niepotrzebnej krzątaniny w kuchni, warto wcześniej zaplanować potrawy, które pojawią się na wielkanocnym stole. Jeśli szukasz prostych a przy tym sprawdzonych przepisów, zajrzyj do naszych propozycji na wielkanocne dania i zaczerpnij inspiracji!

Wielkanocne śniadanie

1. Przepis na jajka faszerowane pastą z awokado

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 1 awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • kiełki brokuła.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połówki. Z jajek delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Awokado obrać, przełożyć do naczynia, dodać żółtka, czosnek, sól i pieprz.

Utrzeć blenderem na jednolitą masę. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać do przygotowanych białek. Na każdym ułożyć kiełki. Jajka można posypać świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przepis na pasztet z kaczki z sosem żurawinowo-chrzanowy

r e k l a m a

Składniki:

  • ok. 1, 5 kg mięsa z kaczki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały seler,
  • 1 marchew,
  • 2 duże cebule,
  • 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej,
  • 5 jajek,
  • masło klarowane lub smalec,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 szkl. dżemu żurawinowego,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie: Mięso przełożyć do garnka i gotować z warzywami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. Masło lub smalec rozpuścić, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz wątróbkę i podsmażać ok. 15 minut. Przez maszynkę przepuścić mięso wraz ze skórą oraz warzywami, a także podsmażoną wątróbkę.

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać jajka i wymieszać. Przełożyć do jednej długiej lub dwóch mniejszych forem do pieczenia. Na wierzchu zrobić wzorek nożem. Piec godzinę w temp. 170°C. Żurawinę wymieszać z chrzanem oraz łyżką soku z cytryny. Podawać z sosem.

3. Przepis na wielkanocny żurek z jajkiem i smażonym boczkiem

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej razowej,
  • 1/2 l wody,
  • 4 ząbki czosnku przekrajane na pół,
  • liście laurowe,
  • majeranek.

Składniki do żuru:

  • 2 l wywaru z wędzonki,
  • sól, pieprz,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • 5 łyżek śmietany,
  • jaja,
  • kilka plastrów boczku.

Wykonanie: Składniki przeznaczone na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–4 dni. Codziennie je mieszamy. Do gorącego wywaru z wędzonki dodajemy przyprawy i zakwas. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i doprawiamy. Plasterki boczku podpiekamy na suchej patelni.

Żurek podajemy z gotowanym jajkiem i plastrami smażonego boczku.

4. Przepis na białą kiełbasę z cebulką

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Pyszne Wytworne Rozkoszne

Pyszne Wytworne Rozkoszne

Płacisz tylko

25,00 zł

Cena regularna 39,00 zł

SPRAWDŹ

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Wykonanie: Cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry. Każdą kiełbasę nacinamy nożem. Masłem smarujemy żaroodporne naczynie do pieczenia, układamy ponacinaną kiełbasę. Posypujemy cebulą. Przykrywamy przykrywką i pieczemy ok. 25 min w piekarniku w temp. 180°C.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 5 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody