r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 26.10.2019r.

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

Pierogi z dynią i twarogiem

r e k l a m a

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda

Składniki na farsz

r e k l a m a

  • 1 szklanka purée z dyni pomarańczowej,
  • 1 kostka twarogu,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować pierogi?

Dynię upiec lub ugotować na parze. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez praskę, dodać zmiksowaną dynię, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sól dodać olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkować je jak najcieniej, podsypując mąką.

Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Można podać z pokrojoną w kostkę, podduszoną cebulą.

Pierogi z dynią i twarogiem
  • Pierogi z dynią i twarogiem - propozycja podania

Dżem z dyni z pomarańczami

Co jest potrzebne do przygotowania dżemu?

  • 2 kg dyni pomarańczowej
  • 7 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Jak przygotować dżem?

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z cukrem i gotować na małym ogniu, często mieszając. Sześć pomarańczy obrać z błonek, dodać do gotującej się dyni. Dodać jabłko ze skórą, bez gniazda nasiennego. Z jednej pomarańczy oraz z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z nich sok i dodać do dyni zarówno sok, jak i skórkę. Masę gotować, aż będzie gęsta, dodać cynamon i kardamon i utrzeć blenderem. Gorącą przełożyć do niewielkich słoików, a następnie spasteryzować 15 minut.

Dżem z dyni z pomarańczami
  • Dżem z dyni z pomarańczami 

Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem

Składniki potrzebne do przygotowania placków

  • 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce,
  • 3 jajka, 3 łyżki płatków jaglanych,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • odrobina soli,
  • olej do smażenia lub masło klarowane,
  • kilka plasterków szynki,
  • 3 rzodkiewki,
  • koperek,
  • listki sałaty,
  • 1 kubeczek kremowego twarożku,
  • świeżo mielony pieprz.

Jak przygotować placuszki?

Startą dynię połączyć z mąką, płatkami, jajkami i solą. Wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Każdy placek posmarować serkiem. Ułożyć plasterek szynki, a następnie plasterki rzodkiewki i sałatę. Posypać koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem
  • Placki z dyni z serkiem, szynką, rzodkiewką i koperkiem - propozycja podania
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody