StoryEditorPrzepisy

3 pomysły na niespotykane potrawy z bobem

25.07.2021., 09:07h
Lato to wyjątkowy okres, w którym warto korzystać w pełni z młodych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest bób - niepozorne warzywo strączkowe, które ze względu na dużą zawartość białka oraz witamin i kwasu foliowego, jest polecane szczególnie w diecie wegetariańskiej, a także powinno znaleźć się na talerzu każdej przyszłej mamy. Jak wykorzystać bób w kuchni? Oto nasze 3 ciekawe propozycje!

Przepis na kulki z bobu w czarnym sezamie

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu,
  • 1/2 szklanki czarnego sezamu,
  • 1 cebula,
  • 4 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Bób gotować około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skórek. Cebulę posiekać w kostkę, a pieczarki w plastry. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z bobem i wszystko przepuścić przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać.

Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie małą łyżką formować kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmować na ręcznik papierowy i podawać na ciepło.


Przepis na czarną soczewicę z bobem

Składniki:

  • 150 g czarnej soczewicy,
  • 200 g bobu,
  • świeże zioła: mięta, koperek, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • gorczyca i kolendra (po 1/2 łyżki zmielone).

Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut i odcedzić. Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut), odcedzić, zalać lekko zimną wodą i obrać ze skórek. Na patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy cebula zmięknie, dodać soczewicę i bób. Chwilę razem dusić, doprawić. Posypać posiekanymi ziołami.

Przepis na risotto z bobem i krewetkami

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio,
  • 200 g różowych krewetek,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 500 ml bulionu,
  • czosnek,
  • 1 cebula,
  • świeży koperek,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 4 łyżki masła klarowanego, sól, pieprz.

Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut) i obrać ze skórek. Krewetki podsmażyć na maśle klarowanym, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki, dodać ugotowany i obrany bób. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym i dodać plasterki czosnku.

Dodać ryż i prażyć go około 5 minut, często mieszając. Dolać szklankę ciepłego bulionu i mieszać. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tę czynność do zużycia całego bulionu, aż ryż uzyska kremową konsystencję, ale nie będzie rozgotowany (15–20 minut).

Zdjąć z ognia i dodać mozzarellę. Doprawić. Na każdą porcję ryżu nałożyć wcześ­niej usmażony bób z krewetkami, posypać świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:09