r e k l a m a

Partner serwisu

3 pomysły na walentynkową kolację

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 14.02.2021r.

Nie masz pomysłu jak zaskoczyć dzisiaj swoją drugą połówkę? Przygotuj wyśmienitą kolację, która nie tylko fantastycznie smakuje , ale i wygląda! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na dania, obok których nawet najbardziej wymagający smakosz, nie przejdzie obojętnie.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

1. Przepis na sałatkę z kozim serem

Składniki potrzebne na sałatkę:

  • 2 garści roszponki,
  • gruszki w syropie,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 plasterków sera koziego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cynamonu.

Jak przygotować sałatkę?

Na talerzu ułożyć roszponkę, połówki gruszek (można pokroić). Ser pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na roszponce. Posypać posiekanymi orzechami.

Miód wymieszać z octem, oliwą oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem.


2. Krewetki pieczone z masłem, czosnkiem i pietruszką

r e k l a m a

Składniki potrzebne do krewetek z masłem:

  • 1/2 kg krewetek,
  • 80 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta chilli.

Jak przygotować danie?

Krewetki opłukać i osuszyć. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chilli. Krewetki polać masłem i delikatnie wymieszać. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać obficie pietruszką. Podawać z pieczywem.

3. Łosoś pieczony z puree z groszku

Składniki potrzebne na łososia puree z groszku:

  • 1 filet z łososia;
  • na marynatę:
  • kawałek świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • na purée z żółtego groszku:
  • 1 szklanka groszku żółtego pogłówkowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Jak przygotować danie:

Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć rybę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Groszek przelać wodą, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować go do miękkości (około 30 minut), co jakiś czas mieszając.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Zeszklić razem na maśle klarowanym. Jeśli w groszku jest za dużo wody, można ją delikatnie odlać.

Groszek wymieszać z cebulą i marchewką, solą, pieprzem i majerankiem. Łososia podawać z purée i sałatką.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody