Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

3 pomysły na obiad z kalafiorem w roli głównej

3 pomysły na obiad z kalafiorem w roli głównej
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 24.09.2022r.

Przedstawiamy pomysły na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Kalafior to warzywo zdecydowanie warte docenienia, ponieważ pomaga w łagodzeniu wielu dolegliwości i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zatem połączmy przyjemne z pożytecznym i zajadajmy się kalafiorem w różnej postaci.

Krem z białych warzyw z kalafiorem

Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 kalafior, biała część z jednego pora, 1 pietruszka, 1/2 selera, 4 ziemniaki, 2 litry bulionu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony imbir, 2 łyżki masła klarowanego, 150 ml śmietanki kremówki; do podania: płatki migdałowe, oliwa z oliwek.

Wykonanie: Rozpuścić masło. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, oderwać różyczki kalafiora. Zalać ziemniaki i kalafior bulionem i gotować do miękkości, a seler i pietruszkę podsmażyć z cebulą. Dodać podsmażone warzywa do bulionu z kalafiorem, doprawić. Utrzeć blenderem, dodać kremówkę. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Zupę krem podawać z płatkami migdałowymi i oliwą z oliwek.

r e k l a m a

.

Kiszony kalafior

Składniki: 1 kalafior, 3 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 baldachy kopru, 4 cm korzenia chrzanu, 2 łyżki soli kamiennej na 2 litry przegotowanej wody. Wykonanie: Do szybszej fermentacji można przygotowaną wodę wymieszać z pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Kalafior podzielić na różyczki. Wodę zagotować z solą i odstawić do ostudzenia, dodać sok z kiszonych ogórków. Do słoika włożyć koper, ziele angielskie, pieprz, listki i ułożyć różyczki kalafiora. Dodać resztę przypraw i zalać przygotowaną wodą. Kalafior docisnąć – powinien być cały zanurzony w wodzie. Odstawić na 3–4 dni. Przechowywać w lodówce.

r e k l a m a

.

Zapiekanka z kalafiorem i boczkiem

Składniki: 1 kalafior, 4 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietanki 36%, natka pietruszki, 1/2 szklanki startego na małych oczkach sera: parmezanu, mozzarelli, goudy, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć, zdjąć patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zeszklić. Dodać mąkę i razem dusić. Dodać śmietanę i zagotować, dodać połowę sera i wymieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania, polać go sosem, resztą sera, posypać boczkiem i zapiekać przez 25–30 minut. Posypać natką pietruszki.

 .

Smacznego!

 

 

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a