StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na dania wigilijne inne niż wszystkie

07.12.2020., 14:12h
Dziś przedstawiamy państwu przepisy na kolację wigilijną inne niż zwykle. Życzymy smacznego.

Mintaj z salsą mango

Składniki:
  • 4 płaty mintaja
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło klarowane

Składniki na salsę:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 cebula czerwona
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 owoc mango
  • listki mięty
Wykonanie:
Płaty mintaja umyć, osuszyć ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć plastry masła i zapiekać ok. 25 minut w temp 170°C. Cebulę pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić w kostkę, papryczkę oczyścić i posiekać bardzo drobno. Listki mięty drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny. Rybę podawać z salsą z mango.

.


Postne zawijańce

Składniki:
  • główka białej kapusty kiszonej
  • 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 0,5 kg kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 300 g ugotowanej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (40 g)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym.

.


Karp na orientalnie

Składniki:

  • 5 płatów (dzwonków) karpia


Składniki na marynatę:

  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonych goździków
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta chili
  • 3 ząbki czosnku



Wykonanie:

Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.

.


Życzymy Smacznego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 04:29