Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

3 przepisy na rabarbar – kwaśny, a jaki słodki!

3 przepisy na rabarbar – kwaśny, a jaki słodki!
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 04.06.2022r.

Smak rabarbaru to dla wielu z nas smak lata. Choć czasami właśnie jego smak u niektórych budzi wątpliwości: czy jest to warzywo, czy owoc? W Polsce jest on uznawany za warzywo. Jednak bezsprzecznie króluje on teraz w naszych kuchniach. Tym bardziej, że posiada wiele wartości odżywczych i witamin C, E, A, pierwiastków (fosforu i potasu). Dlatego dziś prezentujemy państwu 3 przepisy, w którym wykorzystywany jest rabarbar. Życzymy smacznego!

Przepis 1. Słodko-kwaśny chutney z rabarbarem i mango

Przepis 1. Słodko-kwaśny chutney z rabarbarem i mango

Składniki: około 10 łodyg rabarbaru, 2 mango, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 szklanka octu jabłkowego, 6 łyżek cukru brązowego, 1 papryczka chili, 1 czerwona cebula, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu do smażenia.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Mango obrać i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier i zagotować aż do rozpuszczenia cukru. Dodać pokrojony rabarbar i mango. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy. Wszystko razem gotować około 40 minut na wolnym ogniu, by zredukować płyn. Utrzeć blenderem, doprawić, ewentualnie dosłodzić. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.


Przepis 2. Krem z białą czekoladą, winem i rabarbarem

Przepis 2. Krem z białą czekoladą, winem i rabarbarem

r e k l a m a

Składniki: 150 g białej czekolady, 100 g sera mascarpone, 100 ml śmietanki 36%, 3 łyżki płatków migdałowych, 150 ml białego wina, 1 łyżka brązowego cukru, szczypta cynamonu, kilka kropel olejku waniliowego, około 6 łodyg rabarbaru.

Wykonanie: Do rondla wlać wino, dodać cukier, olejek waniliowy i zagotować. Dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Odparować wino i odstawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i przestudzić. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone i przestudzoną czekoladę i utrzeć mikserem na gęsty krem. Do pucharków przełożyć mus z rabarbaru, a następnie krem z białą czekoladą. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi krem.

Przepis 3. Pieczone gołąbki w sosie rabarbarowym
Przepis 3. Pieczone gołąbki w sosie rabarbarowym

Składniki na sos: 100 ml octu, 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 cm korzenia imbiru, 1 czerwona cebula, 400 g rabarbaru, około 10 liści mięty.

Składniki na gołąbki: 1 główka kapusty, 1 kg mielonego mięsa, 200 g ryżu, 1 szklanka pasaty pomidorowej, 1/2 l bulionu, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku.

Wykonanie: Zagotować ocet, dodać cukier. Dodać cynamon, imbir i zagotować. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, gotować około 15 minut. Dodać posiekane listki mięty i utrzeć blenderem. Sos odstawić do zgęstnienia. Z kapusty wyciąć głąb. Liście sparzyć i odciąć grubsze części z liści. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z mięsem mielonym, passatą i przyprawami. Farsz zawinąć w liście kapusty. Kilkoma liśćmi kapusty wyłożyć dno naczynia do zapiekania. Układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Zalać 2 szklankami bulionu. Wstawić do piekarnika i piec około półtorej godziny w temperturze 180°C. Podawać z sosem rabarbarowym.

Życzymy smacznego!

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a