StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na szpinak na słodko i słono

05.06.2021., 08:06h
Warto jeść szpinak w każdej postaci - i na słono i na słodko! Te niezwykłe, zielone liście są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Należy też pamiętać o całej gamie antyoksydantów, które wpływają na zachowanie przez nas zdrowego wyglądu i witalności. Jak wykorzystać szpinak w kuchni? Mamy dla Ciebie aż 3 szpinakowe przepisy: na śniadanie, obiad i deser!

Przepis na kotlety ziemniaczano-szpinakowe

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g szpinaku,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. W misce wymieszać ziemniaki, szpinak, ser, jajka i przyprawy. Wyrobić masę. Formować niewielkie krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony.


 

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 150 g szpinaku.

Składniki na masę truskawkową:

  • 300 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 600 ml wrzącej wody.

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wrzątku.

Wykonanie: Szpinak zalać olejem i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem, dodać szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180°C. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (dać mniej niż w przepisie) i odstawić do ostudzenia.

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do galaretki i poczekać, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na upieczony i ostudzony placek. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Szpinakowa miska zdrowia

Składniki:

  • 200 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki żółtej soczewicy,
  • kilka suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • ser feta,
  • olej,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin (kmin rzymski),
  • papryka czerwona.


Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić, dodać szpinak i krótko dusić. Filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką, poddusić do miękkości.

Cebulę pokroić w pióra, ser w kostkę, a pomidory na cienkie paski. Na patelni wymieszać szpinak, mięso, soczewicę. Doprawić i wymieszać. Dodać cebulę, ser i pomidory. Podawać posypane natką pietruszki.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:03