StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na tradycyjne, ale i oryginalne drożdżowe ciasto

01.09.2022., 18:09h
Tradycyjne ciasto drożdżowe, ale w mniej standardowym wydaniu? Tak, to możliwe. Poniżej przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na nowy smak placka drożdżowego.

Ciasto z kaszą manną i morelami

Składniki na dużą blachę: 5 jajek, 300 g cukru, olejek waniliowy lub opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek oleju, 2 szklanki śmietany 18%, 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, około 1 kg moreli.

Wykonanie: Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Śmietanę wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, aż zwiększą objętość. Dodać śmietanę wymieszaną z olejem, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i kaszą. Ubijać krótko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć ćwiartki moreli jedną obok drugiej. Piec 40–45 minut, do suchego patyczka. Gdy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.

Śliwka w jabłku

Składniki na ciasto: 200 g serka waniliowego, 200 g masła, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 8 śliwek, 8 jabłek średniej wielkości.

Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą rozwałkować w prostokąt na kształt blachy. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Śliwki wypestkować i pokroić na połówki. Na wyłożonym na blachę cieście układać śliwki, na nie jabłka, tak aby śliwka wchodziła do środka jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 25–30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy przestygnie, polać lukrem z cukru pudru utartego ze śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto z pianką i śliwkami

Składniki: 1 kg mąki, 200 g masła, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, około 700 g śliwek, 1 cukier wanilinowy.

Składniki na kruszonkę: 50 g masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki.

Wykonanie: Drożdże rozdrobnić, skropić mlekiem i posypać cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić, wlać lekko przestudzone do żółtek. Mleko podgrzać. Gdy drożdże wyrosną, wlewać mleko stopniowo do mąki i mieszać z nią. Dodać żółtka, cały czas wyrabiać ciasto, dolewając mleko. Konsystencja musi być miękka. Odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny. Wypestkowane śliwki obtoczyć w mące. Białka ubić, pod koniec dodać 2 łyżki cukru. Na ciasto ułożyć śliwki, na śliwki wylać pianę. Składniki na kruszonkę połączyć i posypać nią pianę. Piec około godziny w temperaturze 180°C.

Smacznego!


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:14