StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na wiosenne wydanie zimowych przetworów

28.03.2023., 22:03h
Choć po zimie nasze spiżarniane zapasy na zimę z pewnością się uszczupliły, to i tak zalega w nich wiele dobrego. Skorzystajmy więc z własnych zasobów i przygotujmy z nich coś pysznego w wiosennym wydaniu.

Buchty na dżemie malinowym

Składniki na ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki, 30 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 żółtka, szczypta soli, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, pół kostki roztopionego masła; dodatkowo: dżem malinowy, 3 łyżki roztopionego masła.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Przesiać resztę mąki, dodać żółtka, cukier wanilinowy, sól, sok z pomarańczy, zaczyn i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone masło i wgnieść je w ciasto. Odstawić je na godzinę, a następnie zagnieść i podzielić na 12 równych części. Każdą część spłaszczać, nakładać porcję dżemu i zlepiać brzegi tak, aby utworzyć kulę. Złączoną częścią układać w okrągłej formie jeden przy drugim. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło w formie. Piec w temperaturze 180°C około 35 minut, czuwając, aby się nie spiekły. Zaraz po wyjęciu posmarować bułeczki roztopionym masłem.

.

Sałatka z gruszką z zalewy

Składniki na sałatkę: 4 gruszki z zalewy, 2 garści roszponki, kilka orzechów pekan, 150 g sera podpuszczkowego naturalnego lub z czarnuszką, 1 łyżka nasion z czarnuszki.
Składniki na sos: 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Na talerzu ułożyć roszponkę, dodać pokrojony ser, orzechy. Gruszki pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Polać sosem, posypać czarnuszką i podawać.

.

Zupa jagodowa z makaronem

Składniki: 300 ml kompotu jagodowego, 1 szklanka wody, 4 łyżki słodkiej śmietanki 36%, 100 g makaronu minipenne lub innego drobnego, kilka goździków, szczypta cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: Zagotować pół litra osolonej wody. Wrzucić makaron i ugotować do miękkości. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Zagotować szklankę wody, dodać sok z kompotu i zamieszać. Jeśli trzeba, delikatnie dosłodzić. Dodać cynamon i goździki, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością wody i dodać do gotującego się kompotu. Gotować około 3 minut. Dodać śmietanę i jagody. Na talerze wylać zupę, ułożyć makaron, jagody i można polać słodką śmietanką.

.

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 09:08