Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

3 przepisy na ziemniaki w nieoczywistym wy(daniu)

3 przepisy na ziemniaki w nieoczywistym wy(daniu)
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 19.11.2022r.

Niekwestionowany król naszych stołów - ziemniak - nie musi być nudną potrawą w naszym menu. Poniżej przedstawiamy 3 ciekawe przepisy na ziemniaka w roli głównej.

Kluski ziemniaczane z mięsem

Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciś­niętych przez praskę, 3 jajka, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz: 400 g łopatki wieprzowej, sól, pieprz, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1 cebula, olej; dodatkowo: 2 cebule, olej.

Wykonanie: Ziemniaki ostudzić, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą część ziemniaków. Dodać jajka, sól i zagnieść ciasto, tak aby było elastyczne. Jeśli jest za rzadkie, podsypać więcej mąki ziemniaczanej. Pokrojone mięso i warzywa zalać wodą i gotować około 30 minut. Mięso, marchewkę, pietruszkę przepuścić przez maszynkę dwukrotnie. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto, dodać zmielone mięso, pieprz ziołowy i szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawić. Zagotować 2 litry wody i osolić (około 2 łyżeczek). Ciasto można rozwałkować i wycinać duże koła, np. kubkiem. Układać farsz i zlepiać je, następnie formować podłużne kluski. Gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Kluski podawać z cebulą.

r e k l a m a

.

Placek drożdżowy z serkiem i ziemniakami

Składniki: 1/2 szklanki ciepłej wody, 50 g drożdży, 3 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 2 szklanki mąki pszennej, 6 ugotowanych ziemniaków, 2 kremowe serki ziołowe, świeży rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać ciepłą wodę i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować cienko w kształt koła i rozłożyć na duże blachy od piekarnika. Ugotowane ziemniaki pokroić na plastry. Można je skropić oliwą z oliwek. Na każde ciasto wyłożyć serek i rozsmarować go. Ułożyć plasterki ziemniaków i obficie posypać rozmarynem. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku każdy placek do zrumienienia około 25 minut w temperaturze 180°C. Posypać świeżym rozmarynem. Podawać z oliwą z oliwek.

r e k l a m a

.

Róże ziemniaczane z boczkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków o regularnych, podobnych kształtach, 80 g masła albo 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kawałek twardego sera (parmezan, grana padano), sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, kilka plastrów boczku.

Wykonanie: Obrane ziemniaki pokroić na jak najcieńsze plasterki. Polać rozpuszczonym masłem albo olejem, dodać przyprawy. Na desce ułożyć pasek boczku. Na nim układać ziemniaczane plasterki jeden na drugim na zakładkę, w taki sposób, by pasek ziemniaczany wystawał o około 1 cm ponad boczek. Plaster boczku zwinąć w roladkę i wstawić ją do kokilki. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu posypać startym parmezanem.

.

Smacznego!

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a