StoryEditorPrzepisy

3 zaskakujące przepisy na dania z cukinią

07.08.2022., 12:08h
Czy wiesz, że z cukinii można zrobić pyszny pasztet oraz roladki? Cukinia sprawdzi się też przy pieczeniu słodkiego chleba z bakaliami. Nie wierzysz? To sprawdź nasze 3 propozycje na niespotykane dania z cukinią w roli głównej. Smacznego!

Przepis na pasztet z cukinii i soczewicy

Składniki: 

  • 4 marchewki,
  • 500 g soczewicy czerwonej (suchej),
  • 3 małe cukinie zielone,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • zioła prowansalskie,
  • 6 jajek.

Wykonanie: Soczewicę zalać wodą i moczyć 12 godzin, przepłukać i zalać nową wodą. Gotować 10 minut pod przykryciem, na koniec osolić. Cukinię wraz ze skórką i marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać przetarty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodać starte warzywa.

Ugotowaną soczewicę wymieszać z podduszonymi warzywami, przyprawami, bułką tartą i jajkami. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę, ostudzić.

Przepis na roladki z cukinii

Składniki: 

  • 6 udek z kurczaka – bez kości i skóry,
  • 2 średnie cukinie,
  • 4 pieczarki,
  • 100 g mozzarelli,
  • sól, pieprz,
  • papryka,
  • curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 150 ml bulionu,
  • olej.

Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić, posypać przyprawami. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć sok. Czosnek przetrzeć przez praskę, zeszklić. Dodać cukinię i pieczarki, chwilę razem dusić. Odstawić do ostudzenia, dodać startą mozzarellę, wymieszać.

Śmietanę wymieszać z bulionem i posiekanym koperkiem. Farsz cukiniowo-pieczarkowy rozłożyć na płatach mięsa, a następnie zwinąć w roladki. Ułożyć w formie do zapiekania, zalać bulionem ze śmietaną i piec około 30 minut. Posypać świeżym koperkiem.

Przepis na słodki chlebek z cukinią i bakaliami

Składniki: 

  • 150 g daktyli,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g płatków migdałowych,
  • kilka suszonych moreli,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 200 g masła,
  • 300 g cukinii,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie: Daktyle, rodzynki, morele, śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Przecedzić i pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka ubić mikserem, dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cukinię odcedzić na sitku.

Do masy dodać startą cukinię oraz posiekane bakalie, płatki migdałowe i cynamon. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50–60 minut w temperaturze 180°C, a następnie przetrzymać 15 minut w piekarniku, po czym wyjąć na kratkę.

Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 29/2022 na str. 63. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 11:02