StoryEditorPrzepisy

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: bigos pieczony

12.12.2019., 13:12h
Nasza kolejna propozycja na świąteczny stół to bigos w wersji pieczonej! Bigos to tradycyjna polska potrawa, bez której święta nie mogłyby się odbyć. Dla małej odmiany proponujemy jednak, by zamiast gotowanego bigosu podać zapiekany w piekarniku!

Składniki na bigos pieczony

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 500 g karkówki
  • 200 g kiełbasy typu wiejskiego
  • sól, pieprz
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 4–5 suszonych śliwek

Jak wykonać bigos?

Karkówkę, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki. Kapustę poszatkować na szatkownicy. Kapustę kiszoną wypłukać. Rozgrzać olej, dodać cebulę, karkówkę, kiełbasę, a na końcu pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę świeżą wymieszać z kiszoną, dodać podsmażone mięsa, koncentrat, przyprawy, śliwki i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia typu „gęsiarka” z przykryciem. Piec ok. 3,5 godziny w temp. 150°C, co jakiś czas mieszając.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 17:54