Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

Kategoria: Wieś i Rodzina
Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 21.12.2019r.

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 kostki (50g) świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 180 ml mleka
  • ok. 400 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki na lukier

r e k l a m a

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Jak wykonać gwiazdę z makiem?

Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić, dosypać łyżkę cukru. W mące zrobić dołek, wlać drożdże z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, resztę cukru i zagniatać ciasto ok. 15 minut, aż będzie elastyczne. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pierwszy blat położyć na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą makową, zostawiając ok. 1 cm od brzegu, przyłożyć drugi blat i delikatnie posklejać brzegi. Dla ułatwienia na środku można postawić szklankę.

r e k l a m a

Ciasto ponacinać na początek na 4 równe części, następnie na 8 i na końcu na 16, nie docinając do środka (środek zostawiamy bez docinania). Kawałki okręcać dwukrotnie. Jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25–30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać konsystencję lukru).


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a