StoryEditorPrzepisy

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: schab ze śliwką

12.12.2019., 12:12h
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie rodziny. Warto już teraz zaplanować kilka opcji na świąteczne obiady. Jedną z naszych propozycji jest schab ze śliwką, którego nie może zabraknąć w trakcie świąt!

Składniki na schab ze śliwką

  • 1 kg schabu
  • kilka śliwek suszonych
  • przyprawy do mięsa (majeranek, sól, pieprz, papryka)
  • rękaw do pieczenia
  • olej

Jak przygotować danie?

W schabie na środku naciąć otwór za pomocą długiego noża, ok. 2 cm, tak aby powstał kanał. Mięso natrzeć przyprawami, olejem i odstawić, najlepiej na noc do lodówki. Nafaszerować suszonymi śliwkami, lekko dociskając jedną do drugiej za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni obsmażyć mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w formie do zapiekania lub naczyniu żaroodpornym. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i zapiec, aby schab się zrumienił (10–15 minut). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć schab na deskę i pokroić na plastry.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 09:48