Brązowy tłuszcz? Tak, istnieje coś takiego. Zwą go też gruczołem snu zimowego albo tkanką tłuszczową brunatną. Nie szkodzi nam, a nawet bardzo pomaga. Zobaczcie, w jaki sposób i co ma wspólnego z niedźwiedziami.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Co przyniosły badania naukowe na temat brązowego tłuszczu?
r e k l a m a
Tłuszcz kojarzycie pewnie niezbyt dobrze. Od lat czytacie i słyszycie z mediów, od lekarzy, znajomych, że tłuszczu trzeba się pozbywać i że przyprawia on o wiele chorób. To prawda, ale po części. Bowiem naukowcy jakiś czas temu odkryli, że istnieje pewien szczególny jego rodzaj, który nie tylko pozwala lepiej spalać kalorie, ale też pomaga zapobiegać niektórym chorobom, m.in. przewlekłym, jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. To tzw. brązowy tłuszcz.
Brązowy tłuszcz z wiekiem zanika
Brązowy tłuszcz to tkanka charakterystyczna dla wszystkich ssaków. Jest silnie unaczyniona i unerwiona, składa się z wielopęcherzykowych komórek tłuszczowych, a jej brunatne zabarwienie wynika z dużej ilości mitochondriów. Jednak nie wszystkie ssaki mają tę tkankę w takiej samej ilości. Na przykład u ludzi jest ona obecna u niemowląt, ale z wiekiem zanika. Dużo za to mają brunatnego tłuszczu zwierzęta zapadające w sen zimowy. Dlaczego? Ponieważ tzw. brązowy tłuszcz ma niezwykłe możliwości wytwarzania ciepła. Wynika to z bardzo szybkiego spalania. To wszystko potrzebne jest zwierzęciu, które wybudza się nagle z zimowej hibernacji. Wiadomo też, że tłuszcz ten wyzwala duże ilości ciepła dzięki umiejętności wyłapywania z krwi glukozy, czyli cukru. Długo jednak nie zajmowano się brązowym tłuszczem w kontekście ludzi, ponieważ sądzono, że skoro szybko zanika, ma niewielkie znaczenie dla ludzkiego zdrowia.
Okazało się jednak niedawno, że ludzie, którzy mają wciąż aktywną tę tkankę, rzadziej niż inni cierpią na różne choroby przewlekłe. Co więcej, naukowcy odkryli, że to chroniące działanie brązowego tłuszczu zachowane jest nawet u osób z wyraźną nadwagą, czyli dużą ilością tzw. białego, raczej niezdrowego tłuszczu.
Brązowy tłuszcz jako ewolucyjna odpowiedź na niskie temperatury
r e k l a m a
– Powszechnie wiadomo, że cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą i otyłych. Ale widzimy wyraźnie, że u otyłych z brązowym tłuszczem występuje ona dużo rzadziej– stwierdził dr Paul Cohen, profesor z Rockefeller University Hospital w Nowym Jorku.
Specjaliści mówią, że brązowy tłuszcz jest naszą ewolucyjną odpowiedzią na niskie temperatury, ponieważ pomaga szybko wytwarzać ciepło i utrzymać w związku z tym odpowiednią temperaturę ciała.
– Niemowlęta nie mają dreszczy, dlatego kiedy jest im zimno, aktywowany jest u nich brązowy tłuszcz i tak wytwarzają ciepło– twierdzi Ruth Loos z Icahn School of Medicine z ośrodka Mount Sinai w Nowym Jorku.
Dodaje, że przez długi czas sądzono, że dorośli go już nie mają, ale nowe metody badań pozwalają stwierdzić, że jest inaczej, a niektórzy z nas mają tego tłuszczu dużo. A badania przeprowadzone dekadę temu ujawniły nawet, że ekspozycja na niską temperaturę może aktywować u dorosłych brązowy tłuszcz i jego prozdrowotne funkcje.
Gdzie znajdziemy tę dziwną tkankę? Znajduje się ona w warstwie tłuszczu pod skórą, zwykle w obszarze rozciągającym się od podstawy głowy wzdłuż barków, a następnie wzdłuż kręgosłupa. Złogi brązowego tłuszczu można wykryć, wykonując pozytonową tomografię emisyjną, popularnie zwaną PET.
U przebadanych przez dr. Cohena 52 tys. pacjentów 10% posiadało brązowy tłuszcz, ale badacz uważa, że jest to liczba niedoszacowana, ponieważ badani byli wcześniej proszeni o niewystawianie się na niskie temperatury, wykonywanie ćwiczeń czy spożywanie kofeiny. A wiadomo już, że te trzy czynniki pobudzają aktywność brązowego tłuszczu.
Brązowy tłuszcz zgromadzony jest w okolicach podstawy głowy, barków i wzdłuż kręgosłupa. Część z nas wciąż ma go od czasu niemowlęctwa
Termostat w dół
Czego jeszcze dowiedziano się w badaniach? Że kobiety mają go więcej, że zanika wraz z wiekiem, ale i wzrostem wagi i że łatwiej wykryć go na zdjęciach, kiedy jest chłodno. Ale i tego, że ludzie go posiadający mają mniejsze stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, mniejsze ryzyko zwiększenia stężenia cholesterolu wraz z wiekiem, ale też wystąpienia choroby wieńcowej, niewydolności serca, nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Naukowcy zastanawiają się teraz, czy takie działanie tłuszczu spowodowane jest tym, że wyłapuje on glukozę z krwi, czy też że sam działa jak gruczoł dokrewny i produkuje hormony.
Co zrobić, by aktywować ten tłuszcz, jeśli mamy go choć odrobinę? Doktor Paul Cohen twierdzi, że nie trzeba do tego ekstremalnych temperatur. Wystarczy kilka godzin spędzonych w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 15°C. Zatem, zdaniem badaczy, kluczem do zdrowia może być raptem lekkie skręcenie termostatów.
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.