Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dwa pomysły na pyszne ciasta z dynią

. .
Kategoria: Wieś i Rodzina
Dwa pomysły na pyszne ciasta z dynią
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 03.10.2021r.

Kto uwielbia sezonowe ciasta - ręka w górę! Ciasto dyniowe jest jednym z jesiennych klasyków, którego nie może zabraknąć wśród Twoich wypieków. Przepisów na wykorzystanie dyni jest cała mnogość. My proponujemy dzisiaj dwa sprawdzone przepisy: na sernik dyniowy i ciasto czekoladowe z dynią.

r e k l a m a

Przepis na ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido),
  • 140 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 140 g masła,
  • 140 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • kolorowa posypka.

Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiec do miękkości. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, utrzeć blenderem i odmierzyć 1 i 1/2 szklanki purée.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Stale mieszać, aby nie przypalić (można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Pod koniec dodać łyżkę kakao, wymieszać i zdjąć z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie lekko pusz­­ysta. Dodać purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.

Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i wygładzić. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć ciasto z foremki. Rozpuścić masło, dodać mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotować i pokryć nią ciasto. Udekorować posypkami.


Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody