Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Figa, kajmak i 3 przepisy na deser do jesiennej herbaty

Figa, kajmak i 3 przepisy na deser do jesiennej herbaty
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.11.2022r.

Przedstawiamy trzy przepisy na pyszny deser, przy którym jesienna słota nie będzie nam straszna. W roli głównej kajmak i figa. Zapraszamy do ich wypróbowania.

Ciasto miodowe z orzechami i kajmakiem

Składniki na kruche blaty: 3 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek miodu, 2 łyżki cukru, 150 g masła, 2 jajka, 2 łyżeczki sody.

Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 600 ml mleka, 200 g masła, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru; dodatkowo: 250 ml powideł śliwkowych, 400 ml kajmaku, 250 g posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie herbatników.

Wykonanie: Na małym ogniu rozpuścić masło, miód i cukier. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać do niej sodę, jajka i ostudzoną masę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 30 minut. Przełożyć ciasto na dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można ponakłuwać ciasto widelcem. Oba blaty piec oddzielnie w rozgrzanym piekarniku (180°C) po 15–20 minut, aż się zrumienią. Z pół litra mleka ugotować budyń z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawi do wystudzenia przykryty talerzykiem, by nie utworzył się kożuch. Utrzeć masło, stopniowo dodawać chłodny budyń. Ułożyć pierwszy miodowy blat, posmarować go powidłami, następnie wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć herbatnikami. Wyłożyć połowę masy kajmakowej, przykryć resztą herbatników, posmarować powidłami, wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć miodowym blatem. Posmarować masą kajmakową i wyłożyć posiekane orzechy. Wstawić do lodówki na co najmniej dobę.

r e k l a m a

.

Tarta z figami

Składniki na spód: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli.

Składniki na krem: 100 g płatków migdałowych, 70 g masła, 2 łyżki cukru pudru, skórka z jednej cytryny starta na małych oczkach, 1 jajko, 1 żółtko; dodatkowo 3 figi pokrojone w plasterki.

Wykonanie: Składniki na spód przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w kulę i umieścić w lodówce na godzinę. Ciastem wyłożyć formę do tarty i nakłuć widelcem. Podpiec spód, aż się zrumieni (około 20 minut). Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko. Dodać posiekane płatki migdałowe, skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Masę wstawić do lodówki. Na podpieczony spód wyłożyć zimną masę, a następnie plasterki figi. Piec razem około 30 minut w temperaturze 180°C.

r e k l a m a

.

Ciasto marchewkowe z kremem

Składniki na ciasto: 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru trzcinowego, 3 jajka, 3/4 szklanki oleju, 50 g rodzynek, 100 g orzechów włoskich, 50 g żurawiny suszonej, przyprawy korzenne: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta suszonego imbiru, szczypta kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej.

Składniki na krem: 250 g sera mascarpone, 200 ml słodkiej śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, do posypania: 100 g płatków migdałowych.

Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, aż podwoją swoją objętość. Dodać olej, mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy i wymieszać. Dodać startą marchew, rodzynki, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Przelać masę do formy i piec 45–50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wyjąć i ostudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej). Schłodzone mascarpone i śmietankę przełożyć do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Ciasto przekroić poziomo na dwa blaty, wyłożyć dwie trzecie masy, przykryć drugą częścią ciasta. Rozsmarować resztę masy śmietanowej i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

.

Smacznego!

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a