StoryEditorKoło Gospodyń Wiejskich

Jabłko - symbol gospodyń z Gośniewic

07.02.2023., 11:02h
W sercu największego sadu Europy, w powiecie grójeckim, leży niewielka miejscowość Gośniewice. W 2019 roku powstało tam koło gospodyń wiejskich. Jego młode członkinie realizują szereg działań integrujących lokalną społeczność. Promują małą ojczyznę z jej symbolem – jabłkiem – na czele.

Potrafią tworzyć prawdziwe kulinarne cuda. I nie chodzi tylko o wyjątkowy smak potraw autorstwa gospodyń z Gośniewic (powiat grójecki, gmina Jasieniec), ale i artystyczny sposób ich podania. Oryginalne wyroby cieszą się coraz większym powodzeniem. Członkinie KGW otworzyły własny sklepik, zaś wkrótce wypłyną na szersze wody.

Profesjonalna sesja w babskim gronie

Za namową sołtysa Gośniewic Jarosława Krawczaka wiosną 2019 roku zawiązały koło gospodyń wiejskich. W międzyczasie na kanwie KGW powstała nieformalna grupa Aktywne Gośniewice, w skład której wchodzą członkinie koła oraz sołtys. Grupa organizuje m.in. Piknik Rodzinny i Dzień Dziecka.

Jesteśmy nowoczesnym kołem. Zwołujemy się na Messengerze, bo tak jest najszybciej – wyjaśnia Monika Martyniak, przewodnicząca.

Profesjonalna sesja zdjęciowa sprawiła Gośniewiczankom mnóstwo frajdy. Przy tym jest również miłą pamiątką wspólnie spędzonych chwil w babskim gronie

  • Profesjonalna sesja zdjęciowa sprawiła Gośniewiczankom mnóstwo frajdy. Przy tym jest również miłą pamiątką wspólnie spędzonych chwil w babskim gronie

KGW Gośniewice z jabłkiem w herbie

Zanim zawiązały koło, większość z nich się znała tylko z widzenia. Tym, które niedawno się osiedliły, było najtrudniej. Trzydniowy integracyjny wyjazd do SPA okazał się strzałem w dziesiątkę. Możliwość skorzystania z zabiegów pielęgnacyjnych i posmakowania lokalnej kuchni okazała się nie lada atrakcją. Jednak największą przyjemność sprawiły paniom wieczorne rozmowy przy lampce wina.

Poznałyśmy się bliżej i zaprzyjaźniłyśmy. Wspaniała przygoda, którą chciałybyśmy kiedyś powtórzyć – mówią.

Przekonały się, że mają nietypowe pasje i talenty. Wspólnym mianownikiem różnorodnych umiejętności gospodyń okazało się gotowanie.

Mieszkamy w sadowniczym sercu Polski, a to zobowiązuje – przyznaje Monika Fruba. – Głównym składnikiem większości naszych produktów jest więc jabłko wspólne dobro naszego regionu. Pokazujemy, jak niebanalne połączenia smaków możemy stworzyć, wykorzystując w kuchni ten popularny owoc.

W 2020 roku panie wzięły udział w projekcie Stowarzyszenia W.A.R.K.A. skierowanym do kół gospodyń wiejskich z powiatu. Jego celem miało być działanie promujące region. Pomysłowa grupa członkiń KGW z Gośniewic nie miała wątpliwości – pomyślały, że kupią niewielkie słoiki, w które zapakują przetwory ze swoich sadów i opatrzą je marką „Smaki Gośniewic”.

– Rok później złożyłyśmy wniosek o dotację na rozwinięcie działalności – opowiada przewodnicząca. – Dzięki wsparciu finansowemu pozyskanemu kolejny raz od Stowarzyszenia W.A.R.K.A. a potem od samorządu województwa mazowieckiego oraz powiatu grójeckiego, stworzyłyśmy wyjątkowe miejsce, gdzie możemy przygotowywać oraz sprzedawać nasze wyroby – nasz włas­ny sklepik!

Potrawy jako certyfikowane produkty lokalne

Siedziba koła mieści się w pomieszczeniu użyczonym przez druhów z OSP. Od 2021 roku na terenie lokalu działa sklepik otwarty raz w tygodniu, w piątki. Na regałach wyeksponowane są artystycznie udekorowane słoiki, butelki i koszyki pełne lokalnych przysmaków. Produkty opatrzone są etykietą z informacją o zawartości. „Galaretka z imbirem”, „Taniec Antosi z białą czekoladą” czy „Złoto regionu”. Uwagę przyciągają te przyozdobione rafią, tasiemkami i suszonymi plastrami owoców.

Największym zainteresowaniem cieszą się kosze podarunkowe. Przed świętami jest na nie prawdziwy boom – cieszy się Monika Fruba. – Efekt naszych starań to wypadkowa talentów. Jedna zajmuje się ozdabianiem ciast, druga ma smykałkę do wymyślania przepisów, inna aranżuje nasze stoisko, które zawsze przyciąga tłumy.

Wśród specjałów, z którymi walczą o laur pierwszeństwa w konkursach kulinarnych, jest m.in. „Taniec Antosi z białą czekoladą” i „Bigos królowej Bony”. Ten pierwszy to dżem z antonówki z białą czekoladą i prawdziwą wanilią. Druga potrawa również ma w swoim składzie jabłko. Kulinarnym hitem koła z Gośniewic jest zupa „Polewka Prasłowian”, nawiązująca do historii miejscowości. Podczas prac archeo­logicznych znaleziono bowiem we wsi ślady osady łużyckiej – Prasłowian.

Cztery z naszych potraw to certyfikowane produkty lokalne – mówi Monika Martyniak. – Bigos i zupa znalazły się na podium wojewódzkiego półfinału plebiscytu „Polska od kuchni”.

Książka kulinarna "Smaki Gośniewic" jako zwieńczenie kulinarnych przygód gospodyń

Wyrobami częstują podczas takich imprez, jak Światowy Dzień Jabłka w Warce, Piknik rodzinny nad Stawami w Jasieńcu, Dzień Dziecka, ostatki, pożegnanie lata, tłusty czwartek czy dożynki. Słodkości przeznaczają na akcje charytatywne. Uczestniczą w warsztatach poświęconych zdrowej żywności. Miło wspominają spotkanie z Katarzyną Gubałą znaną widzom z programu „Pytanie na śniadanie”. Pod jej okiem przygotowywały wegańskie przysmaki.

Zwieńczeniem kulinarnych przygód jest książka pt. „Smaki Gośniewic”. Wszystkie przepisy oparte są na prostych recepturach. Mogą również posłużyć za inspirację do własnych eksperymentów – mówią gospodynie.

Najważniejsze wydarzenia z życia koła uwieczniają na fotografiach. Zdecydowały się na profesjonalną sesję fotograficzną, którą zrealizowały w ramach projektu „KGW Gośniewice jedzie w świat”. Na zdjęciach każda pozowała ze swoim atrybutem.

W ciągu niemal czterech lat działalności zrobiłyśmy wiele – stworzyłyśmy własną markę kulinarną, zorganizowałyśmy mnóstwo imprez i warsztatów, w tym wiele dla najmłodszych. Zmodernizowałyśmy siedzibę, wyposażyłyśmy kuchnię w nowoczesny sprzęt. Przy tym znalazłyśmy czas na wspólne wyjazdy i spotkania fitness – wylicza Monika Fruba. – Niebawem czeka nas realizacja projektu ze stowarzyszeniem „Sady Grójeckie”. Nasze produkty pojawią się na stronie internetowej z innymi produktami z regionu, które będą sprzedawane online. – cieszy się. – Z pewnością zgłosimy się do kolejnych konkursów kulinarnych.

Od niemal czterech lat gospodynie z Gośniewic doskonalą kulinarne umiejętności. Swoje wyroby prezentują na konkursach oraz licznych lokalnych uroczystościach. I wciąż zaskakują!

  • Od niemal czterech lat gospodynie z Gośniewic doskonalą kulinarne umiejętności. Swoje wyroby prezentują na konkursach oraz licznych lokalnych uroczystościach. I wciąż zaskakują!
fot. archiwum

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 5/2023 na str. 88. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 03:36