Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jajka są ze wszech miar dobre dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Karolina Kasperek
Kategoria: Wieś i Rodzina
Jajka są ze wszech miar dobre dla naszego zdrowia. Dlaczego?
Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 17.04.2022r.

Taki czas, że jaj będziemy zjadać dziesiątki. Komu wydaje się, że zjadł mniej, bo sięgnął tylko po kilka faszerowanych łódeczek, przypominamy, że w dobrym serniku potrafi ich być nawet piętnaście, a w małej wielkanocnej babce muślinowej, robionej według przedwojennego przepisu, na 250 g mąki przypada ich dwadzieścia cztery.

Jajko jest mineralną, witaminową i aminokwasową "pigułką"

Na jajkach przez długi czas ciążyło odium szkod­liwości. Przypisywano im niekorzystny wpływ choćby na stężenie tzw. złego cholesterolu. Ale te doniesienia okazały się nieprawdziwe. Jaja są ze wszech miar dobre. Dlaczego?

Oferują niemal komplet potrzebnych nam białek. Jedno jajko zawiera ich średnio około 6 g, w tym wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są przecież cegiełkami, z których białka są zbudowane. To tym bardziej ważne, że to właśnie te aminokwasy, których nasze organizmy nie są w stanie syntetyzować.

Jajko jest więc mineralną, witaminową i aminokwasową „pigułką”. Posiada dużo większe stężenie tych składników w przeliczeniu na kalorię niż wiele innych produktów. Jedno jajko i otrzymujesz wysokiej jakości białko, selen, fosfor, cholinę (pisaliśmy o jej wadze dla układu nerwowego), witaminę B12 i wiele antyoksydantów.

Może to zaskakujące, ale jajka pomagają utrzymać właściwe stężenie dobrego cholesterolu. Oczywiście przy spożywaniu jaj zwiększa się też stężenie złego, który ma niekorzystny wpływ na serce. Jednak z badań wynika, że ostatecznie konsumpcja jaj raczej pomaga obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niż je zwiększa. Eksperci zalecają zdrowym osobom spożywanie nie więcej niż siedmiu jaj w tygodniu.

Jajka mogą też najprawdo­podobniej chronić nas przed chorobami oczu, w tym kataraktą i bardzo groźnym związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej. Chronią przed tym dwa antyoksydanty – luteina i zeaksantyna. Związki te można znaleźć w warzywach o zielonych liściach, jak jarmuż czy szpinak, ale jaja są dużo lepszym ich źródłem.

Jajka są bardzo dobrym źródłem dwóch trudno dostępnych w pożywieniu witamin – D i B12. To informacja dobra dla tych, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa.

Czy jajko jest bezpieczne dla każdego ?

r e k l a m a

Jajka pomogą też w kontrolowaniu prawidłowej wagi i traceniu kilogramów. Są bogate w białko, a ono daje większe uczucie pełności niż tłuszcze czy węglowodany. Jajka plasują się wysoko w indeksie sytości. Badania wskazują, że zjedzenie śniadania złożonego z jajek jest bardziej sycące niż składający się z takiej samej liczby kalorii posiłek węglowodanowy.

Czy jajko jest bezpieczne dla każdego? Z tym jest różnie. Jeśli konsumujemy jajko surowe lub niedogotowane (choćby na miękko), ryzykujemy zakażeniem salmonellą. Na surowe jajka powinny uważać małe dzieci, kobiety w ciąży i osoby w podeszłym wieku. Jajka są też dość popularnym alergenem. Trzeba więc ostrożnie podawać je małym dzieciom. Co prawda, większość z nich wyrasta z alergii na jaja w wieku, kiedy idą do szkoły, ale u niektórych uczulenie trwa całe życie.

Jak rozpoznać alergię na jaja? Reakcja pojawia się od kilku minut do kilku godzin po spożyciu. Może to być wysypka, pokrzywka, zatkany nos czy wymioty. Mogą też pojawić się objawy astmy, jak kaszel, kichanie, płytki oddech czy ucisk w piersiach.

Śniadanie złożone z jaj nasyci bardziej niż to składające się z chleba z masłem, mimo że liczba kalorii będzie taka sam

  • Śniadanie złożone z jaj nasyci bardziej niż to składające się z chleba z masłem, mimo że liczba kalorii będzie taka sam


Karolina Kasperek
Zdjęcie: Pixabay

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 1/2022 na str. 102. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody