r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.10.2019r.

W kuchni żydowskiej nie brakuje kolorów i różnorodności. Podstawą tradycyjnych potraw żydowskich są bardzo często orientalne przyprawy, cebula i czosnek. Oto jeden z przepisów na takie danie - kapuśniak po żydowsku.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy

r e k l a m a

  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • pieprz
  • sól
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 litry bulionu warzywnego

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek – na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek wraz z rodzynkami i resztą przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, do czasu, aż cebula stanie się złota i zacznie się rumienić.

Kapustę posiekać i dodać ją wraz z kaszą do podsmażonej cebuli. Wsypać sól, zwiększyć ogień i podsmażać przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta zmięknie, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody