Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

Kategoria: Wieś i Rodzina
Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.10.2019r.

W kuchni żydowskiej nie brakuje kolorów i różnorodności. Podstawą tradycyjnych potraw żydowskich są bardzo często orientalne przyprawy, cebula i czosnek. Oto jeden z przepisów na takie danie - kapuśniak po żydowsku.

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy

  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • pieprz
  • sól
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 litry bulionu warzywnego

r e k l a m a

Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek – na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek wraz z rodzynkami i resztą przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, do czasu, aż cebula stanie się złota i zacznie się rumienić.

Kapustę posiekać i dodać ją wraz z kaszą do podsmażonej cebuli. Wsypać sól, zwiększyć ogień i podsmażać przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta zmięknie, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

r e k l a m a

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a