Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować pizzę z cukinią, szynką parmeńską i rukolą

Jak przygotować pizzę z cukinią, szynką parmeńską i rukolą
Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 15.07.2019r.

Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? Szczerze w to wątpimy. Zanim wybierzesz numer ulubionej pizzerii lub znajdziesz lokalizację pobliskiej, włoskiej knajpy, zastanów się czy nie zdrowiej byłoby ją wykonać samemu? Proponujemy przepis na domową, zdrowszą wersję pizzy, na której znajdziesz cukinię, szynkę parmeńską i świeżą rukolę. Smacznego!

Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z cukinią, szynką parmeńską i rukolą

Składniki na ciasto:
  • ½ szklanki  mleka,
  • ½ opakowania drożdży (50 g),
  • 3 łyżki oleju,
  • ½  łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki.

    r e k l a m a

Składniki na farsz:
  • 100 g żółtego sera,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,
  • świeże liście rukoli,
  • 2 małe cukinie,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego.

Jak przygotować danie?

Drożdże rozetrzeć, dodać mleko i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cukinię poszatkować, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 10 minut.
Przed nałożeniem na ciasto odlać powstały sok. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto wyłożyć, rozwałkować na kształt koła. Posmarować passatą, ułożyć połowę sera i cukinię, posypać resztą sera.
Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu ułożyć szynkę oraz rukolę. Podawać z oliwą czosnkową.

r e k l a m a

Pizza z cukinią, szynką parmeńską i rukolą
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.

Widziałeś już nasze video "Do piernika! Weź udział w konkursie piernikowym TPR"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a