r e k l a m a

Partner serwisu

Jak to jest z tymi jajkami? Jeść je czy nie?

Wieś i Rodzina ciekawostki
Data publikacji 03.04.2021r.

W okresie Wielkanocnym jak Polska długa i szeroka Polacy spożywają rekordowe ilości jaj. Jest to święto, które nieodłącznie się z nimi kojarzy. Mimo niebywałej popularności jajek w Polsce, opinie na temat spożycia jaj są różnorodne i czasami skrajne. Na co dzień, a także w czasie świąt wielu z nas zastanawia się nad ich wartością odżywczą czy wpływem na zdrowie.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Czy jajka naprawdę szkodzą?

Głównym zarzutem przeciwko jajkom jest duża zawartość cholesterolu. Najwięcej znajdziemy go w żółtku, ok. 212mg, a jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 300mg. Jajka są też dość kaloryczne (zwłaszcza żółtko), nie są także zbyt szybko trawione. Jednakże mimo tego, powinny być stałym produktem w naszej diecie. Dlaczego? Ze względu na nieocenione korzyści. Jako jedyny produkt zwierzęcy są źródłem wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów, a także prawie wszystkich witamin oraz wielu mikro- i makroelementów. Dodatkowo zawierają luteinę, która poprawia widzenie i  wiele potrzebnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega 3. Co więcej, badania naukowe mówią, że cholesterol pokarmowy nie jest aż tak szkodliwy dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Samo jajko nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów – żółtko nie ma ich wcale, a białko bardzo mało.

Jak to jest z tą salmonellą?

Salmonella jest chorobą wywoływaną przez bakterie z rodzaju Salmonella, które powodują silne zatrucia pokarmowe. Pałeczki Salmonelli zasiedlają przewód pokarmowy, a zarazić się nimi możemy przez spożycie produktów zwierzęcych, które są zanieczyszczone odchodami. Dotyczy to mięsa, mleka i jajek właśnie oraz wody.
Najczęściej do zakażeń dochodzi kiedy spożywamy jajka na surowo (np. popularny kogel-mogel). Temperaturą w której giną bakterie to 70oC, zatem gotowanie ich na twardo pozwala wyeliminować czynnik zakaźny. Jednakże, aby się lepiej uchronić przed salomnelląąw ogóle przed spożyciem jajka należy umyć.

Czy jajka powodują tycie?

r e k l a m a

Wszystko zależy do procedury przygotowania i formy ich podania. Jedno jajko jaskółki nie czyni i jest w zasadzie mało kaloryczne, ponieważ ugotowane na twardo zawiera tylko 78 kcal. Ale jajko smażone czy podawane z majonezem to już inna historia.

A jak wygląda spożycie jajek w Polsce na grafice GUS?

Okazuje się, że statystyczny Polak w 2019 r. zjadał 10,99 jajka.

Spożycie jajek w  Polsce grafika GUS

Zachowajmy umiar

Pamiętajmy, że wszystko co w nadmiarze szkodzi. Nie tylko jajka. Najważniejsze, aby zachować umiar. Nie warto całkowicie eliminować z naszej diety jajek. Będzie to ewidentnie dla nas szkodliwe, ponieważ zalety spożycia jajek przeważają and ich negatywnym aspektem. 

oprac. Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie Newseria.pl oraz GUS
Zdjęcie: Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody