StoryEditorPrzepisy

Jak wykorzystać truskawki? Przepis na sajgonki, gazpacho i sałatkę z kurczakiem

25.06.2022., 12:06h
Bezsprzecznie dla wielu z nas truskawki to symbol nadchodzącego lata i wakacji. Te niewielkie, wyjątkowo słodkie owoce są składnikiem wielu deserów, koktajli czy wypieków. Jak serwować truskawki nie tylko na słodko? Oto nasze 3 przepisy na dania z truskawkami: sajgonki z truskawkami, gazpacho i sałatkę z kurczakiem i truskawkami.

Gazpacho z truskawkami i arbuzem

Składniki: 

  • 1 łyżka nasion kminku,
  • 500 g truskawek,
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza,
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory,
  • 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ½ łyżki tabasco,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka listków bazylii.

Wykonanie: Patelnię postawić na ogniu, wsypać nasiona kminku i podprażać ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i utrzeć w moździerzu. Truskawki i arbuza, przyprawy, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, tabasco, ocet i sól utrzeć blenderem. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Udekorować kawałkami truskawek i arbuza, polać oliwą z oliwek i ozdobić listkami bazylii.

Sajgonki z truskawkami

Składniki na sos: 

  • ½ szklanki masła orzechowego,
  • ¼ kubka octu ryżowego,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki chili.

Składniki na sajgonki: 

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu ryżowego,
  • 2 starte marchewki,
  • pęczek posiekanej kolendry,
  • 8 truskawek posiekanych w kostkę,
  • 1 szklanka arbuza pokrojonego w kostkę,
  • opakowanie papieru ryżowego do sajgonek.

 Wykonanie: Składniki na sos utrzeć blenderem i umieścić w lodówce. Marchewkę, posiekaną kolendrę, ugotowany makaron, posiekane truskawki i arbuza wymieszać i dodać połowę dipu. Papier ryżowy moczyć w wodzie ok. 30 sekund, obrócić go na drugą stronę i odczekać 30 sekund. Przełożyć na suchy talerz. Nałożyć przygotowany farsz i zwinąć sajgonki. Podawać z pozostałym dipem. 

Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Składniki na sos: 

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 ząbki upieczonego czosnku (wraz z filetem z kurczaka),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu. 

Składniki na sałatkę:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 200 g truskawek,
  • 1 koper włoski,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • sól, pieprz, papryka,
  • curry, oliwa, 1 awokado.

Wykonanie: Pierś natrzeć przyprawami (sól, pieprz, papryka, curry) i oliwą. Przełożyć do worka do pieczenia, włożyć 5 ząbków czosnku i zamknąć. Piec 30 minut w temp. 1800C.

Składniki na sos wymieszać, dodać 4 upieczone ząbki czosnku. Pierś pokroić w plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Truskawki pokroić na 4 części. Awokado pokroić na plasterki. Koper pokroić w cieniutkie paski. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.

Na talerzu ułożyć pokrojony koper włoski, pierś, truskawki, awokado. Polać sosem i ułożyć orzechy.

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 25/2022 na str. 62. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 17:23