StoryEditorPrzepisy

Jesień ma smak dyni - przepis na sałatkę z grillowaną dynią i kurczakiem

08.09.2020., 13:09h
Do dyni nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wybredni mają zresztą do wyboru różne jej odmiany. Dziś proponujemy receptury, w których najlepiej sprawdza się dyniowa królowa, czyli dynia Hokkaido. Jej walory smakowe są nie do przecenienia. Orzechowy posmak przekona nawet najbardziej opornych, a jeśli jeszcze pojawi się w pączkach, to któż odmówi?

Sałatka z grillowaną dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • sól
  • pieprz 
  • tymianek
  • 150 g dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • kulka sera mozzarella
  • liście rukoli

 

Wykonanie:

Filet natrzeć przyprawami, olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie. Dynię obrać, pokroić na kawałki, posypać przyprawami i zeszklić na patelni grillowej z dodatkiem tłuszczu. Mozzarellę pokroić w plastry. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Upieczony filet pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć kurczaka, dynię, mozzarellę, liście rukoli. Skropić oliwą z oliwek i posypać słonecznikiem.

Życzymy Smacznego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 11:30