Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jesz tatara albo kiełbasę z dzika? Tam może być włosień

Jesz tatara albo kiełbasę z dzika? Tam może być włosień
Wieś i Rodzina
Data publikacji 07.05.2014r.

Często robię kiełbasę z dzika. Słyszałam, że w jego mięsie mogą się znajdować larwy włośnia. Jak wygląda zakażenie tym pasożytem?

r e k l a m a

Włośnica wywoływana jest przez nicienia Trichinella spiralis (włosień kręty). Głównym rezerwuarem tego pasożyta są zwierzęta dzikie, jednak zaniedbania sanitarne doprowadziły do powstania ognisk włośnicy wśród zwierząt domowych. Człowiek zaraża się najczęściej, spożywając surowe niebadane mięso wieprzowe lub mięso dzika, w którym znajdują się larwy nicienia. Pamiętajmy o tym, delektując się w czasie nadchodzących świąt np. tatarem. 

Wśród objawów zakażenia występują, poza biegunką, wymioty i bolesne skurcze jelit. W przewodzie pokarmowym dorosłe nicienie rodzą larwy, które przez krew i chłonkę dostają się do mięśni. Ich obecność we włóknach mięśniowych wyzwala silny odczyn zapalny, co objawia się gorączką (nawet do 40°C), następującym po niej bólem mięśni i złym samopoczuciem chorego. Najczęściej zajmowane są mięśnie gałki ocznej, kończyn i karku. Konsekwencją tej reakcji może być obrzęk wokół oczu, rzadziej całej twarzy oraz wybroczyny podspojówkowe lub pod paznokciami. Ostry okres włośnicy mięśni gałki ocznej, poza bólem, wiąże się z występowaniem światłowstrętu i pojawianiem się mroczków w polu widzenia. Późny okres włośnicy, rozpoczynający się po upływie ok. 2 tygodni, charakteryzuje się zaburzeniami metabolicznymi w postaci hipoalbuminemii, hipokaliemii i hipoglikemii. Ich następstwami są obrzęki kończyn, obecność płynu w jamach ciała, osłabienie mięśni oraz zaburzenia rytmu serca. Złotą zasadą w leczeniu włośnicy jest wczesne podanie leków przeciwko postaciom jelitowym nicieni (najczęściej jest to mebendazol lub albendazol). Dotyczy to każdego przypadku zarażenia włośniem krętym, ale i podejrzenia tej choroby.

 

Widziałeś już nasze video "Jaki musi być kąt nachylenia dachu, wytrzymałość konstrukcji i poszycia dachu? – Wojciech Olborski, EraPV"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody