r e k l a m a

Partner serwisu

Jogurt dobry na raka piersi, a kefir dla odporności

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 18.04.2020r.

Nie tak dawno naukowcy z Uniwersytetu w Lancaster w Wielkiej Brytanii odkryli, że picie jogurtu może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Naukowcy podkreślają, że ta hipoteza – choć jeszcze nie w pełni udowodniona – jest dobrze umocowana w wynikach dostępnych już badań. Wiadomo, że jedną z przyczyn raka piersi może być stan zapalny wywoływany przez szkodliwe bakterie. A zatem, jak sugerują, istnieje prosty, niedrogi sposób, by zapobiegać rakowi. I może nim być spożywanie przez kobiety jogurtu w codziennej diecie.

r e k l a m a

Bakterie przeciw zapaleniu

Jogurt zawiera dobroczynne bakterie fermentujące laktozę, czyli cukier mleczny. Te bakterie występują w mleku. Są one podobne do bakterii, czy inaczej mikroflory, znajdowanej w piersiach kobiet, które karmiły. Jak mówi dr Rachael Rigby z Uniwersytetu w Lancaster: „Wiemy już, że mleko matek nie jest sterylne. A laktacja zmienia mikroflorę piersi. Bakterie fermentujące laktozę są obecne w mleku i najprawdopodobniej zajmują przewody mleczne u kobiet podczas laktacji i przez jakiś – wciąż nieznany nam – okres po niej”. 

Naukowcy sugerują, że fermentująca laktozę bakteria może mieć działanie ochronne, ponieważ z badań wiadomo już, że każdy rok karmienia piersią obniża ryzyko raka piersi o 4,3%. Kilka innych badań pokazało także, że spożycie jogurtu wiąże się z obniżeniem ryzyka zapadnięcia na raka piersi, co, zdaniem naukowców, wynika z faktu, że szkodliwe bakterie są wypierane przez te dobroczynne, które znajdują się w jogurcie. 

W ludzkim ciele znajduje się około 10 miliardów komórek bakterii i podczas, kiedy większość z nich jest nieszkodliwa, to niektóre produkują toksyny, które z kolei wywołują stany zapalne. Co więcej, przewlekły stan zapalny niszczy pozytywne bakterie, ale rujnuje też ciało. Jedną z najbardziej popularnych chorób związaną z zapaleniem jest choroba dziąseł, zwana paradontozą. Już wiadomo z badań, że ma ona związek z rakami jamy ustnej, przełyku, trzustki, prostaty i piersi. Zatem prosty sposób brzmi: Więcej jogurtu, to więcej dobrych bakterii. Więcej dobrych bakterii, to mniej stanów zapalnych. A mniej stanów zapalnych, to mniejsze ryzyko raka. 

Trochę kultury w ustach

r e k l a m a

Picie tradycyjnego jogurtu może zredukować niekorzystne bakterie w jamie ustnej, a tym samym zlikwidować nieświeży oddech! Do takich wniosków doszli już jakiś czas temu naukowcy z Uniwersytetu w Yokohamie w Japonii. Badali wpływ spożycia niesłodzonego jogurtu naturalnego na zapach z ust i szkodliwe bakterie. Zauważyli oni, że stężenie lotnych związków siarki malało u 80% ochotników po sześciu tygodniach spożywania jogurtu. Co więcej, płytka nazębna i uszkodzenia dziąseł u tych, którzy spożywali jogurt, były wyraźnie mniejsze           

Chcesz schudnąć? Pij mleko!

Bardzo często ludzie, którzy chcą schudnąć, trzymają się z dala od nabiału. Sądzą, że przysporzy im tłuszczu i zniweczy starania. Jednakże badania przeprowadzone przez dra Michaela Zemela z Uniwersytetu Tennessee w Knoxville w Stanach Zjednoczonych we współpracy z badaczami z Uniwersytetów Harvarda i Brown and Case Western dowodzą, że zwiększona dzienna konsumpcja nabiału w rzeczywistości pomaga stracić zbędne kilogramy. 

Dr Michael Zemel, specjalista nauk o żywieniu, wyniki swoich badań rozpowszechnił w książce dietetycznej pt. „Wapniowy klucz”. Przekonuje w niej, że dieta, w której jest więcej wapnia i nabiału bardzo pomaga w chudnięciu. Dr Zemel w książce przyznaje, że zażywanie kalcytriolu, czyli czynnej postaci witaminy D, zwiększa przyswajalność wapnia, a tym samym pomaga walczyć z nadwagą. Ale jednocześnie nadmienia, że większe efekty w tych staraniach odnotowywano, kiedy wapń pochodził nie z suplementów, a spożywany był z produktami mlecznymi. Wniosek? W nabiale musi być „coś jeszcze” poza wapniem, co zwiększa efekt redukcji masy. 

W badaniach przeprowadzonych przez wspomniane trzy uniwersytety stwierdzono, że uczestnicy, którzy konsumowali nabiał przynajmniej dwa razy dziennie, wykazywali niższy wskaźnik masy ciała (BMI – body mass index). Co więcej, obserwowano u nich niższe ryzyko pojawienia się nadwagi – średnio o 37% niższe.

Badacze odkryli, że mleko jest najbardziej znaczącym produktem nabiałowym w osiąganiu niższej masy ciała. Ale uwaga! Mleko musi zawierać nie więcej niż 3,4% tłuszczu. Do badań nie włączono jogurtu ani sera. A we wnioskach znalazło się zalecenie, by ci, którzy chcą schudnąć, spożywali przynajmniej 214 miligramów wapnia z mleka dziennie. Średnio więc do chudnięcia w codziennej diecie potrzebna będzie jedna szklanka mleka

Odporność wypij z kefirem

W czasie, kiedy wszyscy walczymy o to, by nasza odporność nie szwankowała, musimy zwrócić się także ku najstarszemu produktowi nabiałowemu, jakim jest kefir. Jedną z jego licznych cudownych właściwości jest stymulowanie układu odpornościowego. W jednym z badań wykazano, że podczas fermentacji i trawienia powstają bioaktywne peptydy stymulujące odporność u zwierząt. Kiedy karmiono myszy kefirem, obserwowano szczególną reakcję immunologiczną w błonach śluzowych. Wydzielały one immunoglobulinę przeciwko toksynie cholery. Podobne wyniki osiągnięto u szczurów. Ale na podobne działanie kefiru mogą wskazywać badania naukowców tureckich przeprowadzone w 2003 roku. Kefir ma zbawienny wpływ na florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie – na większą odporność. Jest uznawany za jeden z najlepszych na świecie środków probiotycznych. Wspiera więc trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego w ogóle. Może łagodzić na przykład zespół jelita drażliwego. Ale ma też właściwości antybakteryjne, a także może łagodzić objawy astmy i alergii.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unpslash

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody