Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

KGW z Zakręcie słynie ze zdrowej, tradycyjnej oryginalnej kuchni

KGW z Zakręcie słynie ze zdrowej, tradycyjnej  oryginalnej kuchni
Wieś i Rodzina KGW
Data publikacji 01.09.2019r.

– Cudze chwalicie, swego nie znacie – mówią gospodynie z Zakrętu. Sięgają po nieco zapomniane już lokalne tradycje kulinarne bazujące na zdrowych, naturalnych produktach. Ponadto wspierają działania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości kobiet oraz poprawy warunków ich życia.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

W Zakręt wchodzą ostro i z sukcesem

Koło Gospodyń Wiejskich w Zakręcie powstało w 2018 roku. Jego przewodnicząca, Daniela Kuśmierczuk, przyznaje, że o zrzeszeniu kobiet myślała już od dawna. Pomysł podchwyciła sąsiadka, Katarzyna Ossowska, która włączyła się w tworzenie KGW.

Naszą misją jest przede wszystkim integracja między pokoleniami oraz wspieranie środowiska wiejskiego w obszarach  społeczno-wychowawczym oraz oświatowo-kulturalnym. Ogromną wagę przywiązujemy też do reprezentowania interesów kobiet wiejskich przed organami administracji publicznej – wylicza przewodnicząca. – Co więcej? W czasach, kiedy zanikają więzi międzyludzkie, zachęcamy do budowania relacji, które łączyły starsze pokolenia.

Duet na Zakręcie

O historii i lokalnych tradycjach Zakrętu przewodnicząca wie naprawdę wiele – jej przodkowie osiedlili się w okolicy już w 1863 roku.

Daniela jest lokalną działaczką społeczną, a jej rodzina mieszka tu od kilku pokoleń – opowiada członkini KGW, Katarzyna Ossowska. – Dlatego też jedną z pierwszych inicjatyw koła był „Wieczór wspomnień”, poświęcony historii wsi i jej okolicom – od początku istnienia do współczesności.

Na tę okazję przewodnicząca przygotowała materiały z archiwów państwowych oraz zdjęcia z rodzinnych zbiorów. Najstarsi mieszkańcy wsi dzielili się swoimi wspomnieniami.

Obecnie w kole działa piętnaście kobiet oraz nastoletni syn Katarzyny Ossowskiej. To właśnie on był autorem nagrodzonego w konkursie kulinarnym tortu czekoladowo-waniliowego „Duet na Zakręcie”.

Jako osoba niepełnoletnia syn nie mógł firmować tortu swoim nazwiskiem. Wypiek zgłosiłam w jego imieniu – tłumaczy Katarzyna Ossowska. – W efekcie, nasze koło wygrało maszynę do szycia!

Daniela Kuśmierczuk (po lewej) i Katarzyna Ossowska podkreślają, że działania na rzecz kobiet to jeden z ważnych celów koła w Zakręcie
  • Daniela Kuśmierczuk (po lewej) i Katarzyna Ossowska podkreślają, że działania na rzecz kobiet to jeden z ważnych celów koła w Zakręcie
Gospodynie słyną ze zdrowej, tradycyjnej, a zarazem oryginalnej kuchni. O tym, jak smacznie gotuje się w Zakręcie i okolicach, można było przekonać się podczas konkursu kulinarnego zrealizowanego przez KGW oraz partnerów lokalnych w ramach projektu „Rolniczy handel detaliczny szansą na rozwój przedsiębiorczości kobiet wiejskich”. Wśród nagrodzonych przysmaków znalazły się takie rarytasy, jak pączki ziemniaczane z konfiturą śliwkowo-wiśniową, kwietny budyń bzowy z bzowym syropem owocowym czy zielony ser z podpuszczką z pokrzywy.

To niesamowite, jakie bogactwo kryje w sobie natura. Na przykład mało kto wie, że pokrzywa zawiera podpuszczkę, która ścina mleko, dzięki czemu można zrobić ser! Ponadto pomaga w leczeniu chorób nerwowo-mięśniowych – mówi Katarzyna Ossowska, która z wykształcenia jest dietetyczką. – Zamiast sięgać po kulinarne nowości z innych kontynentów, warto przyjrzeć się bogactwu tradycyjnej polskiej kuchni. Lokalne, nieprzetworzone produkty są źródłem witamin i zdrowia. Sięgnijmy do przepisów naszych babć – to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Gospodynie chciałyby wkrótce zarejestrować na Liście Produktów Regionalnych wspomniany pęcliński ser z podpuszczką z pokrzywy bądź zakręcone leczo z flambirowanymi papryczkami.

Podjęłyśmy międzysąsiedzką akcję mającą na celu informowanie, kto z „ogródkowych hodowców” ma nadmiar plonów, którymi mógłby się podzielić. Zamiast wyrzucić kilo cebuli czy pięć kilo jabłek, może za niewielką kwotę odsprzedać sąsiadowi. W dzisiejszych czasach ekologiczna, nieskażona żywność jest na wagę złota, a korzyść z takiego „banku informacji” czerpią obie strony – zapewnia rozmówczyni.

Piosenka dla Ciebie

r e k l a m a

W ostatnich dniach lipca gospodynie zorganizowały plenerową imprezę, Eko-Spływ, która zgromadziła ponad sto osób. Głównymi celami, które przyświecały projektowi, były ochrona środowiska oraz integracja międzypokoleniowa.

Zależało nam, aby ludzie lepiej się poznali. W dzisiejszych czasach coraz częściej się zdarza, że ludzie nie wiedzą, kto mieszka za płotem – mówią kobiety.

Idee, które przyświecały Eko-Spływowi, to ochrona środowiska oraz integracja pokoleń
  • Idee, które przyświecały Eko-Spływowi, to ochrona środowiska oraz integracja pokoleń
Aby przybliżyć młodszemu pokoleniu kulturę ludową, gospodynie przywróciły w Zakręcie obyczaj kolędowania z orszakiem trzech królów. Wkrótce chciałyby nawiązać współpracę z przedszkolem. Planują zorganizować warsztaty, podczas których dzieci słuchałyby wspomnień najstarszych mieszkanek wsi, a także uczyły szydełkowania pod okiem doświadczonych seniorek.

Jesienią kobiety wezmą udział w kursie szycia – spróbują swoich sił m.in. w szyciu kubraków. Chodzi oczywiście o strój członkiń koła, który jeszcze nie jest kompletny. Panie mają własnoręcznie uszyte spódnice oraz kolorowe chusty. W przyszłości chciałyby założyć tradycyjny kołbielski strój ludowy.

Marzy mi się projekt rozrywkowy, który roboczo zatytułowałam „Piosenka dla ciebie” – opowiada Daniela Kuśmierczuk. – W muzycznym spotkaniu integracyjnym można byłoby zadedykować bliskim wybrany utwór. Październik jest miesiącem seniorów, więc dobrze byłoby, gdyby na zabawę przyszli i najstarsi mieszkańcy Zakrętu. Babcia mogłaby zadedykować utwór wnuczce, a córka – mamie. Wstępny plan zakłada imprezę w stylu lat 50., 60. i 70. Jeśli projekt się spodoba, może urządzimy kolejną zabawę? – zastanawia się przewodnicząca.

Najbliższą inicjatywą, której się podejmą, będą dożynki. Na uroczystość przygotują prozdrowotne, dania. W końcu, z ekologicznej, smakowitej kuchni słyną.

Małgorzata Janus
Zdjęcia: Małgorzata Janus

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody