Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

KGW "Zdrochcanie" ma aż 111 członków, w tym wielu mężczyzn

KGW "Zdrochcanie" ma aż 111 członków, w tym wielu mężczyzn
Wieś i Rodzina Koło Gospodyń Wiejskich
Data publikacji 20.11.2021r.

Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie” liczy, bagatela, sto jedenaście osób. Mieszkańcy koncentrują się na promocji wsi. Dzielą między sobą aktywności, które są ich specjalnością. Organizują imprezy integracyjne, podtrzymują tradycje kulinarne, sięgają do historii regionu sprzed ponad stu lat.

r e k l a m a

Jeszcze trzy lata temu jedyną organizacją, która działała na terenie wsi, była Grupa Wieńcowa „Zdroch­canki”. Zajmowała się oprawą uroczystości kościelnych i wyplataniem wieńców. Po kilku latach aktywności przekształciła się w koło gospodyń. Przystąpiły do niego nowe członkinie oraz panowie, którzy z zapałem zaangażowali się w społeczną działalność.

Materiał przywieziony z USA został wykorzystany na stroje członków koła

Według relacji mieszkanek Zdrochca, Grupa Wieńcowa po części pełniła funkcję koła gospodyń wiejskich. Panie, zamiast jednakowych strojów, zakładały chusty jako znak rozpoznawczy..

Prowadziła je Irena Nowak, która przez pewien czas mieszkała w Ameryce. Ze Stanów przywiozła nam materiał na spódnice. Kilka lat później uszyłyśmy z niego stroje, już jako członkinie KGW – wspomina przewodnicząca Dorota Kuczek.

Gospodyniom brakowało jednak dodatkowych zajęć. Pomysł, aby przekształcić się w KGW, okazał się więc strzałem w dziesiątkę. 16 grudnia 2018 roku formalnie zawiązano Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie”. Pomysłodawcami i założycielami organizacji byli Dorota Kuczek, Nina Kozioł oraz sołtys wsi i zarazem sekretarz koła – Janusz Dybisz.

Koło gospodyń wiejskich wywodzi się z Grupy Wieńcowej, działającej wiele lat na terenie Zdrochca. Nic dziwnego więc, że tradycja wicia wieńców jest specjalnością koła

    • Koło gospodyń wiejskich wywodzi się z Grupy Wieńcowej, działającej wiele lat na terenie Zdrochca. Nic dziwnego więc, że tradycja wicia wieńców jest specjalnością koła 

W działalność włączyło się wielu mężczyzn. Dariusz Dybisz, syn sołtysa, to przedstawiciel młodej generacji. Prowadzi stronę koła na Facebooku, pasjonuje się historią miejscowości. To dzięki niemu poznaliśmy wiele ciekawych faktów z przeszłości Zdrochca. Dariusz zachęcił mieszkańców wsi do poszukiwania fotografii związanych z jej historią – opowiada Nina Kozioł, wice­przewodnicząca.

Za cel działalności koło obrało promocję wsi, w tym kontynuację tradycji wicia wieńca dożynkowego podtrzymywaną we wsi od kilku wieków. Organizują też imprezy integracyjne, wydarzenia religijno-patriotyczne, promują potrawy regionalne.

Bolączką koła jest brak lokalu. Zabytkowy Dom Ludowy – formalna siedziba koła – dopiero w przyszłym roku będzie remontowany. Dzięki uprzejmości druhów członkowie koła zimą będą się spotykać w remizie.

Dom Ludowy to wspaniały zabytek z 1937 roku. Fundusze na budowę zbierała między innymi Polonia amerykańska chcąca wesprzeć rozwój rodzinnej wsi. Wzniesienia Domu Ludowego – pomnika ku czci poległych w pierwszej wojnie światowej – podjęli się mieszkańcy Zdrochca – opowiada Dariusz Dybisz.

Członkinie i członkowie koła z niecierpliwością czekają na remont obiektu, obiecany już przez burmistrza Zbigniewa Mączkę.

Koło w czasie festynów zachęca do szczepień przeciw COVID i robi pokazy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej

  • Koło w czasie festynów zachęca do szczepień przeciw COVID i robi pokazy udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej

Koło stawia też na gotowanie, nie tylko na wieńce

Panie przyznają, że rękodzieło jest im obce, za to ze zdwojoną siłą angażują się w gotowanie. Na festynach i konkursach promują regionalne pierogi z fasolą, placki, ciasta drożdżowe i nalewki. W lipcu tego roku na jednym z turniejów kulinarnych zajęły pierwsze miejsce za nalewkę malinową.

We wrześniu uczestniczyły w szkoleniu „Tradycyjne produkty regionalne – wiedza i praktyka” w Brzesku. Tam szlifowały swoje umiejętności, poznawały sekrety lokalnej kuchni. Gospodynie wykorzystują talent w szczytnym celu – słodkości przeznaczają na akcje charytatywne. Łącznie pomogły zebrać już kilkadziesiąt tysięcy złotych na leczenie dzieci.

Zapewniamy oprawę kulinarną na festynach, piknikach, Dniach Dziecka, andrzejkach i wielu innych uroczystościach – wymienia Nina Kozioł. – Dużym wyzwaniem było dla nas przygotowanie poczęstunku na tegoroczny piknik z okazji Święta Rodzin Zastępczych.

Swoje specjały prezentowały m.in. na międzynarodowym turnieju kulinarnym „Twoja kultura, moja kultura” w Albigowej, Święcie Owoców i Produktów Pszczelich w Pleśnej czy na Pikniku Historycznym w Biskupicach Radłowskich.

Bardzo cenimy tradycję, ale jesteśmy otwarte na nowości. Chętnie podpatrujemy działalność innych kół i uzgadniamy, co nowego warto przenieść na nasz grunt. Ostatnio zorganizowałyśmy popularny wśród kół piknik promujący szczepienia przeciw COVID – mówi przewodnicząca.

W najbliższych planach „Zdrochcan” jest kilkudniowa wycieczka integracyjna. Nie zabraknie jesienno-zimowych spotkań w remizie. Jak zawsze zebrania umilą własnoręcznie przygotowane słodkości i śpiew. Myślą też o zakupie namiotu na ponad sto osób. Przeznaczą na ten cel dotację z ARiMR.

Mąż żartuje, że jestem w ciągłym rejsie i czas zawrócić do portu. Jednak przy natłoku obowiązków trzeba docisnąć pedał gazu – mówi Dorota Kuczek. – Cieszę się, że wciąż mamy coś do zrobienia, że jesteśmy coraz bardziej rozpoznawalni.

Za swoje specjały członkinie koła otrzymują nagrody. W tym roku na jednym z turniejów wygrała ich nalewka malinowa ​

  • Za swoje specjały członkinie koła otrzymują nagrody. W tym roku na jednym z turniejów wygrała ich nalewka malinowa

Małgorzata Janus

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Małgorzaty Janus pt. Zdrochec plecie i uczy pierwszej pomocy, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 46/2021 na str. 54.  Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Zdjęcia: archiwum

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody