StoryEditorWiadomości rolnicze

Kotlety z soczewicy i jajek

23.03.2015., 15:03h
Składniki: 150 g ugotowanej soczewicy, sól, pieprz, 4–5 jajek ugotowanych na twardo, 2 jajka, 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, bułka tarta, olej do smażenia.  

Wykonanie: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ucieramy blenderem. Jajka ugotowane na twardo siekamy w kostkę. Mieszamy soczewicę z jajkami, dodajemy surowe jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie mieszamy. Dodajemy ok. 1/2 szkl. bułki tartej, jeśli masa jest za rzadka, dodajemy więcej bułki tartej. Z masy robimy podłużne kotlety, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 08:14