StoryEditorPrzepisy

Krem z cukinii z grzankami, migdałami i tymiankiem

10.08.2019., 11:08h
Letni, lekki obiad? To musi być jarskie! Oto nasza dzisiejsza propozycja - Krem z cukinii  z grzankami, migdałami i tymiankiem.

Składniki: 

  • 1 cukinia średniej wielkości,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 ser topiony,
  • sól,
  • pieprz biały.
 

Do podania: płatki migdałowe, kilka kromek bagietki, masło, zioła prowansalskie, świeży tymianek.




Wykonanie: 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać w kostkę i poddusić razem na maśle klarowanym.
  • Cukinię obrać, pokroić i dodać do gotującej się zupy.
  • Dodać podsmażoną cebulę i całość gotować tak długo, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie.
  • Dodać ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, utrzeć blenderem, krótko gotować.
  • Bagietkę pokroić na cienkie kromki, podsmażyć na maśle z dwóch stron, posypać ziołami prowansalskimi.
  • Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Krem podawać z grzankami, płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 19:58