r e k l a m a

Partner serwisu

Lody rzemieślnicze z gospodarstwa. Czy to się opłaca i jak zacząć?

Wieś i Rodzina Życie wsi
Data publikacji 25.10.2020r.

„Tygodnik Poradnik Rolniczy” oraz Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej nagradza rolników prowadzących nowatorskie gospodarstwa w konkursie „Innowacyjny Rolnik”. Wyróżniane są gospodarstwa, które nie tylko wprowadzają nowatorskie rozwiązania, ale też takie, które znajdują alternatywne pomysły prowadzenia działalności i produkcji. W tym roku tytuł „Innowacyjny Rolnik” w kategorii innowacyjny rolniczy handel detaliczny i sprzedaż bezpośrednia zdobyła Jolanta Maciejewska z Kończewic.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jolanta Maciejewska z mężem Stanisławem prowadzi gospodarstwo w Kończewicach niedaleko Chełmży. Dodatkową działalność stanowi wyrób lodów rzemieślniczych. Firmę „Lody z Rolniczej Zagrody” Maciejewscy prowadzą w ramach rolniczego handlu detalicznego. Jest to pierwszy w regionie producent lodów naturalnych. Wszystkie składniki pochodzą z gospodarstwa. Dzięki owocom z przydomowego ogrodu, oferta smaków jest bogata. Produkowane są między innymi lody truskawkowe, malinowe, jeżynowe, jabłkowe, gruszkowe, wiśniowe oraz śliwkowe.

Zaczęło się od wycieczki do Holandii

Pomysł na lody zrodził się kilkanaście lat temu. Zaczęło się od wycieczki do Holandii. Jedna z tamtejszych firm poszukiwała chętnych do podjęcia produkcji lodów. Potem Maciejewscy pojechali do Drezna, gdzie obserwowali z bliska produkcję lodów rzemieślniczych. Udało się im otrzymać dofinansowanie i pomoc z ARiMR z programu „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”. Kupili wyposażenie lodziarni. Wyrób lodów rozpoczął się w 2008 r. Pomyśleli, że warto byłoby zająć się czymś jeszcze. Wybrali lody, bo produkty mieli pod ręką.

Jolanta i Stanisław Maciejewscy (w środku) otrzymali nagrody za zwycięstwo w konkursie „Innowacyjny Rolnik”. Nagrody wręczyła Monika Kozłowska z firmy 365FarmNet (z prawej) oraz Justyna Kubiatowicz z Polskiego Wydawnictwa Rolniczego
  • Jolanta i Stanisław Maciejewscy (w środku) otrzymali nagrody za zwycięstwo w konkursie „Innowacyjny Rolnik”. Nagrody wręczyła Monika Kozłowska z firmy 365FarmNet (z prawej) oraz Justyna Kubiatowicz z Polskiego Wydawnictwa Rolniczego

Sorbety dla pragnących orzeźwienia

r e k l a m a

Podstawę lodów stanowią mleko, żółtka oraz owoce i śmietanka. W lodach rzemieślniczych nie stosuje się dodatków ani substancji konserwujących. Jedyny składnik, który nie jest wytwarzany w gospodarstwie, to specjalna mieszanina cukrów, która powoduje, że lody zyskują bardziej wyrazisty smak. W Kończewicach produkowane są lody mleczne oraz owocowe, czyli sorbety. Te pierwsze są ze śmietanki i żółtek. Smak nadają im pasty – czekoladowa, orzechowa czy waniliowa.

– Dla pragnących dodatkowego orzeźwienia wyborem oczywistym są sorbety. Mamy także smaki, których zwykłe sklepy nie mają w ofercie. Lody piernikowe czy piwne, to w końcu nie taka prosta sprawa. W tych ostatnich nie znajdziemy alkoholu. Gdyby go dodać, w czasie produkcji w całości by się utlenił – wyjaśnia Jolanta Maciejewska.

Do 2018 r. Maciejewscy sprzedawali lody cały rok. Potem, z powodu dostępności surowców oraz mniejszego zapotrzebowania – sezonowo. Teraz sprzedają od początku kwietnia do końca września. W marcu przygotowują surowce. Na początku sezonu korzystają z mrożonych owoców zebranych w poprzednim roku.

– Rano przygotowuję surowe mleko, potem odwirowywana jest śmietanka. Składniki ważę, mleko też. Wszystko, w tym żółtka, miksuję z mieszanką cukrów. Masę wlewam do specjalnej maszyny. Mieszanina pasteryzowana jest w temperaturze 82°C. Po zakończeniu procesu jest przelewana zaworem motylkowym do dolnego cylindra. Tam jest schładzana, a potem mrożona we frezerze. Lody wychodzące z maszyny mają temperaturę od –8 do –10°C i są dalej zamrażane. Najlepsza temperatura do podawania, czyli gałkowania to –14°C. Większe partie lodów magazynuję w temperaturze –20°C – wyjaśnia Maciejewska.

W maszynie jeden cykl trwa 15 minut. W tym czasie można przygotować 3,5 litra lodów. Proces produkcji podzielony jest na dwa etapy, które się na siebie nakładają. Kiedy odbywa się mrożenie w jednym cylindrze, w tym górnym można pasteryzować nową porcję mieszaniny. Oznacza to, że produkcja lodów może odbywać się w trybie ciągłym.

Lody są przechowywane w kuwetach o pojemności 5 l. Te opakowania są wykorzystywane dla produktu sprzedawanego na imprezach plenerowych. Wykorzystywane są też pojemniki 0,5 – 1 l na potrzeby dystrybucji detalicznej.

Lody powstają z surowców z gospodarstwa. Podstawowe składniki to mleko oraz owoce z domowego ogrodu
  • Lody powstają z surowców z gospodarstwa. Podstawowe składniki to mleko oraz owoce z domowego ogrodu

Produkcja lodów to nie wszystko

Lody można kupić bezpośrednio w gospodarstwie. Po lody przyjeżdżają też okoliczni restauratorzy i osoby prowadzące punkty gastronomiczne. W dużych opakowaniach są kupowane przez organizatorów dużych imprez. W sezonie turystycznym lody Maciejewskich można kupić na toruńskiej starówce. Jolanta Maciejewska sprzedaje lody także podczas licznych wystaw, rolniczych targów, dożynek oraz spotkań.

Gospodarstwo Jolanty i Stanisława Maciejewskich w przeszłości specjalizowało się w hodowli bydła mlecznego. Mieli 20 mlecznych krów. Produkcja mleka wymagała jednak dużych nakładów pracy. Przybywało także obowiązków związanych z wytwarzaniem i sprzedażą lodów.

– Bydło mleczne bez względu na porę roku wymaga takich samych nakładów pracy. Kilka lat temu zrezygnowaliśmy z produkcji mleka. Została jedna krowa, która w całości zapewnia mleko potrzebne do wytwarzania lodów. Obrót generowany przez sprzedaż lodów jest porównywalny z tym, jaki byśmy osiągali, produkując surowe mleko sprzedawane do mleczarni – mówi Maciejewska.

W gospodarstwie Maciejewscy uprawiają też zboża, buraki cukrowe, rzepak i kukurydzę na ziarno. Dodatkowe źródło dochodów stanowią usługi maszynowe. Ten rok dla produkcji lodów w „Rolniczej Zagrodzie” był inny od poprzednich. Z powodu pandemii odbyło się tylko kilka imprez plenerowych, w których uczestniczyła ograniczona ilość gości. Sprzedaż lodów odbywała się stacjonarnie. W porównaniu z minionymi sezonami spadła o ponad połowę.


Tomasz Ślęzak
Zdjęcia: Tomasz Ślęzak

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody